/ БГНЕС, архив
Нова политика за управление на гробищните паркове предвижда Община Сливен. Основната цел е да се ограничи тяхното разширение и да се стимулира използването на стари изоставени гробни места, обяви днес кметът Стефан Радев. Това е и причина в проект на Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на града да се предложи намаляване на таксата за разкопаване на старо гробно място. Така вместо сегашните  90 лв. за разкопаване на стар гроб гражданите ще плащат 70 лв.

„Модерният начин на управление на гробищните паркове е като се използват гробните места повече от един път. В противен случай тези паркове биха станали колкото самите градове“, коментира кметът.

Той припомни, че последното разширение на Новите гробища на Сливен е започнало през 2009 г. "Заварихме недовършен проект и неразплатени разходи. Това разширение е на стойност над 3 милиона лева, като така създаването на едно ново гробно място струва около 500 лв. Сега подготвяме проект за още едно разширение. Планираме да струва много по-малко, но така или иначе отново остава скъпо за нас. Това е едно много скъпо мероприятие, за което плащаме всички ние", каза кметът. 

Друга съществена промяна, която се предлага, е управлението на гробищните паркове да се извършва от  ОП „Озеленяване“. По думите на кмета, така ще се направи икономия на средства и ще се използва ресурсът от хора и техника на двете сегашни общински звена.

По закон гробищните паркове са публична общинска собственост и фирмите, които желаят да развиват погребална дейност, трябва да имат регистрация за такава дейност, да имат специален автомобил за покойници и да посочат служителите, които ще извършват дейността на гробищата.

За 2018 г. Община Сливен е предвидила финансиране за изграждането на колумбарна стена за урни.

„Погребенията на социално слабите хора се поемат от общината и това не се променя", категоричен беше кметът Стефан Радев.
 
Погребалните агенции в Сливен са против промяната в Правилника на ОП”Озеленяване”, Наредбата за гробищната и погребалната дейности и въвеждането на нови цени на услугите. Това заяви Пепа Данева, управител на погребална агенция. По думите й, семейството на починалия освен сумата за погребение ще трябва да заплати и изкопаване на гроб на ръка още 150 лв или с багер – 70 лв. „Абсурдно е, че ще се спре разширяването на гробищния парк защото според изследванията, правени години назад, тлеенето на организма е много бавно, заради спецификата на почвата”, добави още Данева.

Тя уточни, че за полагането на друг покойник в стар гроб в Клуцохорските гробища не се допуска преди изтичането на 8 години от датата на последното погребение, за Новоселските гробища периода е 10 години, а за Новите гробища – 15. Данева заяви още, че при изготвянето на Наредбата за гробищните паркове и Правилника за работа на общинското предприятие е необходимо да се свика работна група със задача да предложи промени.

По отношение на управлението на гробищните паркове да се извършва от ОП „Озеленяване“ Пепа Данева коментира, че директор на общинско предприятие не може еднолично да управлява. „Общинското предприятие иззема функциите на всички институции в държавата”, подчерта тя.

Граждани на Сливен предвиждат протестен митинг в деня на гласуването на Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Общинско предприятие „Озеленяване“ на 14 декември.