Изложба – кукерски маски
Изложба – кукерски маски / netinfo

Пъстра изложба на кукерски маски подредиха ученици от Трето училище „Д-р

Изложба  кукерски маски
netinfo
Иван Селимински” в Сливен.

Участваха шест класа от седми и три класа от шести клас. Еспозицията е във фоайето на  Държавен Куклен театър – Сливен и  е етап от проектана театъра „Тайните на Старата ракла”, реализиран с помощта на Национален фонд „Култура” и  съдействието община Сливен, Национална художествена гимназия „Д. Добрович” – Сливен, Регионален исторически музей, Регионална занаятчийска камара, Дружеството на

Изложба  кукерски маски
netinfo
сливенските художници и  Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Директорът на кукления театър Ефимия Павлова благодари на децата, които работиха много активно и отговорно върху кукерските маски за помощтта им за възможността да се отвори за пореден път старата ракла и да и да се открият поредните и тайни.

„Поводът да бъдем всички тук е вашия талант, творческо мислене и сръчност. Пожелавам ви да бъдете младите хора, които ще раздвижват живота в нашия град”,

Изложба  кукерски маски
netinfo
се обърна към учениците областният управител Христина Чолакова.

„Учениците от шести и седми клас в продължение на три месеца направиха тези кукерски маски с много упоритост и настояване много двойки. Много родители дадоха ценни идеи и показаха своите кукерски маски, с които са играли по съборите”, разказа преподавателят по изобразително изкуство в Трето училище Даниела Ненчева.

„Всичко, което сте направили е една ваша идея в продължение на нещо, което се развива във времето и е наследено от вашите баби и дядовци и е имало определен смисъл в нашата традиционна култура, каза етнологът д-р Владимир Демирев, който се постара да запознае накратко децата с празничната обредност.

Някои от маските носеха видими белези на диаболичност и призрачност от по-нови културни наслагвания и разбира се филми и комикси.

Изложба  кукерски маски
netinfo

Това явление Демирев коментира така:
„Това е детско творчество и реализирано детско мислене на база маска въобще, а не само кукерска. Етнологът отбеляза и голямото разнообразие от нови елементи, а маскарадът в нашата народна култура е нещо много важно в календара на празниците”.
„За мен ще бъде много хубаво ако успеем да запазим кукерската традиция”, каза Ана Игнатова от 7 в клас, която получи награда заедно с още няколко ученици, изработили красиви маски от Кукления

Изложба  кукерски маски
netinfo
театър.

Тя разказа как е направила своята със жива вълна, като останалите материали са подръчни копчета, топчета пинг – понг.

Организаторите обещаха голям хепънинг по време на Международния детски фолклорен танцов фестивал през май.
Сред гостите на откриването бяха и началникът на общинския отдел „Култура и вероизповедания Дора Ескидарова, директорът на регионалния исторически музея Георги Кюпчуков,  областният управител Фатме Мустафова.