Исторически факти през призмата на академиците Георги Марков и Васил  Гюзелев
Исторически факти през призмата на академиците Георги Марков и Васил Гюзелев / Яна Зафирова

В най-новата си книга „От тлееща жарава до света в пламъци” акад. Георги Марков твърди и прилага доказателства, че победителите във Втората световна война са извършили престъпления, но не желаят да ги признаят. „Моята цел е освен истина да има и справедливост в историята”, каза още той. Книгата, която представлява първа част от двутомник, е снабдена с много снимки от световни и български архиви.

„Марков доказва с безброй данни, че освен престъпленията срещу човечеството, които са извършили Хитлер, Мусолини и съюзниците им, не по-малки престъпления са извършили и победителите-Сталин, Труман и Чърчил”, допълни Иван Гранитски.

Академик Васил Гюзелев разясни стремежите си за преодоляване на схващането, че българите през Средновековието не са имали афинитет към поетическото творчество. В неговата творба "Апология на Средновековието"  е направена съпоставка на българското поетично творчество с онова, което се създава във Византия и Западна Европа. „Показал съм че, освен църковна поезия през това време се създават и някои поетически творби със светски характер. Средновековната поезия у нас се създава в столичните центрове – Велики Преслав, Охрид Търново и в Рилския манастир”, коментира Гюзелев. Академик Георги Марков коментира и 25 годишния преход на България. По думите му, за този четвърт век най-голямата загуба за страната ни е трайната емиграцията на над 1 600 000 българи. „Спечелихме многопартийна политическа система, цензурата падна, но икономиката не тръгна, а това доведе и до демографски срив”, допълни той.