Военните паметници в Търговищко ще влязат в книга
Военните паметници в Търговищко ще влязат в книга / Диляна Стойчева

Военните паметници на територията на Община Търговище бяха обект на експедиция проведена от специалисти в Регионален исторически музей - Търговище през юли. Магдалена Жечева, Тоня Любенова и Николай Ставрев посетиха 27 населени места и заснеха 39 паметници, паметни знаци и паметни плочи свързани с почитта и преклонението пред подвига и жертвата на загиналите по бойните полета на войните за национално обединение. Експедицията се осъществи на базата на събирани през годините данни от музейните специалисти и обхождания на служители от Община Търговище. Целта бе да се направи преглед на съвременното състояние на паметниците, да се съберат допълнителни данни и да се извърши тяхното документиране и заснемане.

Направените наблюдения и констатации, показват че в голяма част от посетените места паметниците са в сравнително добро състояние. Част от тях са съвсем нови /Буховци и Макариополско/. Други са по-стари, но добре поддържани и почистени /Лиляк, Стража, В.Левски, Острец, Маково, Александрово, Росина, Драгановец, Кръшно, Пресиян, Росина/. Има и такива, които са обрасли с трева и се нуждаят от по-добра грижа /Надарево, Буйново, Голямо Соколово, Давидово, Мировец, Пробуда, Дългач и Кошничари/.

„Плочи в с. Миладиновци и Божурка, за които имахме по-стари данни, днес не съществуват и никой не си спомня да ги е имало. Освен паметника в центъра на с.Дралфа има оригинални стари паметни плочи с много имена на загинали, обрамчващи вратата на старата сграда на кметството. Определено тук има нужда от ново архитектурно решение. Тези знаци на памет и почит трябва да бъдат на видно и поддържано място, за да си постигне реално въздействие" - поясни Магдалена Жечева.

„Експедицията направи и едно своеобразно откритие. В двора на църквата в с. Вардун се намира своеобразен малък военен паметен мемориал - 13 паметника, почитащи паметта на загинали вардунци в Балканската, Първата световна война и Отечествената война. Оказа се, че този паметен гробищен парк не е регистриран и описан никъде до този момент. С малки изключения състоянието на паметниците не е в добро състояние. Те са обрасли и изглеждат забравени от всички." - добави още тя.

Целта на музейните специалисти е след осъщественото обхождане да се направи печатно издание, в което да намерят място всички военни паметници на територията на община Търговище. Важно и значимо допълнение ще бъдат и списъците на загиналите от общината във войните, с които разполага Регионалният музей в Търговище. Изданието ще бъде посветено на 125-годишнина от Сръбско-българската война и ще се опита да открехне един прозорец към позабравените хора от Търговищкия край, оставили своите кости по бранните полета за свободна и обединена България.