С 9% намалели лекарите на основен договор в Шуменско
С 9% намалели лекарите на основен договор в Шуменско / sxc.hu, архив

В края на изминалата 2011 г. област Шумен е на 17-то място в страната по брой на лечебни заведения за болнична помощ (7 на брой), което дели с още две области - Ловеч и Смолян. По данни на Териториалното статистическо бюро в Шумен по брой легла в тях (834) заемаме 21- во място, като за една година броят им намалява с 23. Като дял от болничната база за страната, това съставлява 2 % от заведенията и 1.8 % от леглата в тях. Около 56 % от посочената леглова база е съсредоточена в трите многопрофилни болници в региона (Шумен, Нови пазар и Велики Преслав).

Статистиката сочи, че шуменските болнични заведения разполагат по щат с 1395 бройки, като 3 на сто от тях са незаети. При лекарите делът на свободните места достига до 8 %. На основен договор работят общо 254 лекари и 593 други здравни специалисти, т.е. медицинските лица съставляват 63 % от общия персонал нает на основен договор. Санитарите в шуменските болници са 284.

В извънболничната помощ в нашия регион работят 43 заведения, с две по-малко спрямо предходната 2010 г. Сред тях са 21 медико - технически и 6 медико - диагностични лаборатории и 13 медицински центрове. Наетите на основен договор лекари в този вид здравни структури са 262, а останалият персонал с медицинска квалификация - 119. Ресурсите на здравеопазването в шуменско включват и 4 други лечебни заведения - спешната медицинска помощ, дома за медико-социални грижи за деца, хоспис и Регионалната здравна инспекция. В тях работят 40 лекари и 188 души медицински специалисти по здравни грижи. Такива са назначени и към различни дейности на общините, където общият им брой е 199.

Натовареността на висшите медицински кадри в областта е по-голяма от средната за страната. Съпоставката с данните на шуменската статистика от края на 2006 г. показва, че и тогава и през м.г. на един шуменски лекар се падат по 323 души население. За страната данните са съответно 273 (2006 г.) и 258 (2011 г.).

За горепосочения период лекарите, наети на основен договор в нашия регион, намаляват с 9 % (от 612 на 556). Най-значимо се топят медиците в спешната помощ и тези упражняващи хирургия, акушерство и гинекология, психиатрия, пневмология и фтизиатрия, кожни и венерически болести и др. И преди пет години и днес 55 % от лекарите, наети на основен договор имат призната специалност. За страната този процент е 62. Анализът на шуменското лекарско съсловие в здравните заведения, съобразно упражняваната (а не придобита) от тях специалност сочи, че всеки 17-ти е педиатър, а всеки 19-ти е акушер - гинеколог. Хирурзите са 29, а анестезиолозите и тези заети с интензивно лечение са общо 23. Разбитите нерви и стресът се овладяват от 22 невролози и 13 психиатри. В нашия регион няма специалисти по детска психиатрия, клинична токсикология, клинична имунология, кардиохирургия и др.

Според информацията на Териториалното статистическо бюро към края на м.г. в шуменско работят 123 лекари за първична медицинска помощ (лични лекари) и 82 практики за специализирана медицинска помощ. По население областта ни се нарежда на 16-то място, а по брой на личните лекари сме 13-ти. Логично тези медици са най-много в столицата (873), а под 50- в областите Разград и Търговище. Осигуреността с общопрактикуващи лекари в страната е 6.4 на 10 000 души от населението, а при нас 6.8. За още 12 области равнището е над средното за България. Стойността на този показател е най-висока в областите Плевен, Видин и Добрич и най-ниска в Търговище, Кърджали и Разград.

През миналата година в шуменско броят на действащите лекари - стоматолози (101) не е променен спрямо 2010 г. Средно на един специалист по дентална медицина се падат по 1779 души, при 1101 за страната.