Цените на повечето стоки в Шуменско запазват равнището си
Цените на повечето стоки в Шуменско запазват равнището си / netinfo

През месец април, преобладаващата част от цените на стоките, регистрирани в Шумен, запазват равнището си от месец март. При 52 % от храните няма промяна на ценовите равнища. Това съобщиха за Дарик от Териториалното статистическо бюро - Шумен.

В изпълнение на Националната статистическа програма, ежедневно служители на статистическото бюро в Шумен регистрират цени на наблюдавани стоки и услуги, които служат за изчисляване на Индекса на потребителските цени, използван като измерител на инфлацията у нас. Индексът измерва движението на цените на стоките и услугите, използвани от домакинствата, като наблюдението се извършва в областните градове на страната.

В нашата област цените се регистрират в 21 магазина за хранителни стоки, 88 за нехранителни, 70 ателиета за услуги и 13 заведения за обществено хранене.

Поскъпване се наблюдава при 22 % от хранителните стоки, като в три от случаите, ръжен хляб, сода бикарбонат и зеле, то е с над 10 на сто. Най-чувствителна е промяната при главестото зеле, чиято цена е скочила с над 58 %. С изключение на ябълките, масово са поскъпнали плодовете, като нарастването е в границите от 1 до 5 процента.

Общо 26 на сто от наблюдаваните храни се предлагат на цени, по-ниски спрямо тези от март. Поевтиняването е с над 10 на сто при осем стоки, сред които  типов хляб, извара, ябълки, краставици(полско и оранжерийно производство). Килограм оранжериен пипер струва  с над 25 на сто по евтино спрямо март.

Близо 80 на сто от нехранителните стоки  запазват мартенските си  цени. При 38 артикула има поскъпване. Цените на всички видове цигари са променени в посока нагоре  в границите от 15 и 26 % за отделните марки. Аналогична е тенденцията и за други стоки - цифров апарат и електрически миксер, с поскъпване от  над 10%, бензини - около 4 % и др.

Нехранителните стоки, чиито априлски цени са под тези за м. март са 22 на брой: някои дрехи, цветя, газ пропан - бутан и др.

При храните, средностатистическият българин харчи най-много за хляб и зърнени храни (над 8 на сто от домашния си бюджет); месо и месни продукти (над 8 на сто); мляко и млечни продукти - (над 5 на сто); зеленчуци (над 4.5 на сто); плодове - около 2 на сто. От местните храни на трапезата присъстват най-често малотрайните колбаси и каймата, следвани от птичето и свинското месо.

За дрехи заделяме около 3 на сто от разходите си, а за обувки 1.3 %. Поддръжката на жилището(наеми, текущ ремонт, ток, газ и вода) поглъщат близо 16.5 % от нашия бюджет, а транспортът 8.5 %.За здравеопазване отиват около 5.8 %от общите ни разходи, а за тютюневи изделия - 3.8 на сто.