47-годишен плевенчанин в мозъчна смърт стана донор на бъбреци
47-годишен плевенчанин в мозъчна смърт стана донор на бъбреци / dariknews.archive
България е на дъното по донорство. Това бе съобщено днес по време на представянето на националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот".

Д-р Петко Загорчев, които доскоро отговаряше за донорството в областта, посочи, че от създаването на донорското звено през 1996 година досега 7 пациенти в доказана мозъчна смърт са станали донори. 

Общо подобни случаи са били повече от 50, но в останалите е получен отказ от донорство. 

За над 20 години в Шумен само 7 души са станали донори
Dariknews.bg

Задават се много въпроси - дали е сигурна мозъчната смърт. Да, сигурна е. Тя се доказва по утвърден стандарт. Екипите по трансплантация в България са добри, проблемът е в донорите, каза д-р Загорчев. 

Регионалният координатор по донорство д-р Димитър Димитров посочи, че в България се реализират 3-4 донорства на милион души, докато в Испания, която е водеща страна, се стига до 36 донорства. 

Стана ясно, че последното донорство в Шумен е напрвено преди 6 години. А преди 2 години пациент от Шумен в мозъчна смърт е транспортиран във варненската болница Св. Марина, където е дал шанс на живот на друг човек, комуто са трансплантирани бъбреците му. 

За над 20 години в Шумен само 7 души са станали донори
Dariknews.bg


За да може все повече хора да живеят добре е важно да се обърне внимание на донорството и трансплантациите. Затова стартира кампанията наречена "Да! За живот!", която подкрепя и насърчава донорството и трансплантацията.

Тя цели да информира за донорството, колко е важно то и също колко е важно да говорим с близките си за него, защото последната дума е тяхна.

В рамките на кампанията са отпечатани 50 000 броя "донорски карти", които всеки желаещ може да попълни. Картите нямат юридическа стойност и само показват желанието на притежателя.