/ БГНЕС
Русенският университет "Ангел Кънчев" подаде заявка за патент в Патентното ведомство на България на изобретение, представляващо филтър на предпазна маска за лице срещу патогени и вируси. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Христо Белоев.

Отличиха с грамоти 18 чуждестранни студенти от Русенския университет

Автор на концепцията е инж. Койчо Митев, а в екипа участват общо 14 учени от Русенския университет, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Техническия университет в столицата.

Изобретението представлява маска от най-малко един слой текстил, като от двете й страни е нанесено нанопокритие от два различни метала. В случая това са сребро и титан.

"Когато имаме два метала, между тях се създава електрически потенциал. През влажните зони, които се получават при носенето на маската, преминава електрически ток. Той унищожава патогените и вирусите. Така филтърът работи като галваничен елемент в двете посоки - от и към този човек, който е сложил предпазната маска на лицето си", обясни инж. Митев.

Русенският университет на трето място сред българските държавни университети

Според него, недостатък на широко използваните сега маски е, че вирусите, попаднали върху тях, остават жизнеспособни, а при предложеното решение те се унищожават.

Изобретението е във фаза изследване и на този етап не може да се каже кога и дали ще намери широко приложение в практиката. Още няма предположения и за цената. Маските са за многократна употреба и според автора на концепцията филтрите могат да се използват и при производството на защитни облекла за хора, работещи в силно заразна среда.
БТА