Делото „Ася Пенчева“ - обратно в районния съд
Делото „Ася Пенчева“ - обратно в районния съд / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

С решение от 13 септември 2012 по делото на журналистката от вестник „Утро“ Ася Пенчева, тричленен състав на Окръжния съд отмени изцяло присъдата, наложена й преди повече от месец от Районния съд. Решението на окръжните магистрати обаче не слага край на делото, а го връща за ново разглеждане от Районен съд Русе. В мотивите на съдиите се посочват нарушения на процесуалните правила, както и нарушения на законови приложения.

Първото нарушение е на пръв поглед дребно: в присъдата, издадена от съдия Ралица Русева от Районен съд Русе е объркана датата, на която се твърди, че Пенчева е извършила престъплението. Репортерката написа и публикува двата си материала през юли и август 2011 година. Но съдът е написал в присъдата си, че това е станало през 2012 година. Това е съществен гаф, тъй като се нарушава правото на защита - всеки подсъдим трябва да знае не само в какво го обвиняват, но и къде и кога точно го е извършил, за да може да докаже невинността си.

Освен това, според Окръжния съд, в присъдата на РРС е допуснато и второ нарушение: не е приложен чл. 78а от Наказателния кодекс, който заменя с глоби наказанията при по-леки деяния и подсъдими с чисто съдебно минало. Така на практика тази законова екстра, от която се ползват всевъзможни престъпници, бе отказана без всякакви обяснения на един журналист.

Ася Пенчева: За мен победата все още е твърде далеч, тъй като Окръжният съд също не разгледа казуса по същество и отказа да приеме репортерския запис като доказателство в съда с мотива, че не бил направен по реда на НПК. Не искам служебна победа, а истинска битка за истината.

Адвокат Георги Димитров: Обнадеждаващо е решението на Окръжния съд, а ние отново ще поискаме да се изслуша записа от диктофона на репортерката и да докажем, че тъжителката няма никакви основания за претенции.

Адвокат Александър Кашъмов: Основната ни битка и всички усилия ще бъдат хвърлени в посока не просто административна поправка на грешките на Районния съд, а фактическо доказване на невинност. От последващите действия ще стане ясно дали журналистите в България могат да бъдат лишени от единственото си оръжие - репортерският касетофон, или ще са жертва на буквата в закона.

Решението на съда може да намерите тук:

http://legalacts.justice.bg/ShowAct.aspx?actId=2438555