С кръгла маса завърши проектът „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“
С кръгла маса завърши проектът „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“ / Областна администрация-Разград
Областният управител Гюнай Хюсмен откри кръгла маса по проект „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“, реализиран от Център на НПО-Разград. Събитието се проведе под патронажа на г-н Хюсмен.
В приветствието си към участниците в дискусията Областният управител поздрави Центъра на НПО, който днес чества 20 години от създаването си.
Правителството обръща сериозно внимание на темата за домашното насилие и въздействието й върху учениците в училищата – заяви г-н Хюсмен. „Цялата държавна машина 24 часа в денонощието е на разположение на младите хора, защото вие сте нашето бъдеще. Съвместно с Центъра на НПО ще продължаваме да работим, за да живеете достойно, да растете и се развивате без насилие“ – обърна се към тийнейджърите в залата Областният управител.
Той изрази удовлетворението и гордостта си, че по темата за противодействие на домашното насилие регион Разград е на първа позиция в страната с първия създаден и действащ Областен съвет за превенция на домашното насилие.
Кръглата маса във фоайето на Общинския културен център в Разград бе едно от финалните събития по проекта „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“, в нея участваха представители на: Районен съд-Разград, Районна прокуратура-Разград, ОДМВР-Разград, ученици и учители от няколко училища от област Разград, проф. Нели Бояджиева и проф. Нели Иванова от СУ“Св. Климент Охридски“.
По-рано през деня университетските преподавателки изнесоха лекции в ОУ“Отец Паисий“ и ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград. Представен бе и Пътуващ театър „Живот без насилие“, в който чрез ролеви игри и включване на публиката бяха разиграни често срещани ситуации на домашно насилие.
По време на проекта, който бе с продължителност 6 месеца и беше финансиран от Министерството на правосъдието, е оказана подкрепа на 26 жертви на насилие, 3 от които – деца; в специализираната програма за работа с извършители на домашно насилие за включени 13 човека, проведени са три мобилни приемни за оказване на безплатни консултации от юрист, социален консултант и психолог на жертви и извършители на домашно насилие, в обучение се включиха 10 младежи и 21 учители, подготвена бе Програма за превенция на домашното насилие в училищата и детските градини в област Разград, в пътуващия театър „Живот без насилие“ участваха 315 младежи, в Плевен бе проведена работна среща на тема: „Един шамар или домашно насилие? Как да възпитаваме децата си!“.

С кръгла маса завърши проектът Агресия, тормоз, насилиев нашето училище?
netinfo

С кръгла маса завърши проектът Агресия, тормоз, насилиев нашето училище?
netinfo