Пловдив не мирише от 20 000 тона утайки?
Пловдив не мирише от 20 000 тона утайки? / © sxc.hu
Лошите миризми в Пловдив
70623
Лошите миризми в Пловдив
  • Лошите миризми в Пловдив

Над 20 000 тона утайки се събират годишно в Пречиствателната станция в Пловдив, но неприятните миризми в града не идват от тях. Това заяви пред Дарик нейният управител инж. Галя Иванова. По думите й, лошата миризма се усеща предимно през пролетта и началото на есента, а замърсената вода се обработва целогодишно. Миризмата от утайките е до оградата на станцията, но около нея има землища, които се наторяват, отбеляза Иванова. По-голямата част от утайките се обработва от калифорнийски червеи, а другата остава.

Крайното решение на проблема с оставащите утайки е заложената модернизация и реконструкция на станцията, заложена в Интегрирания воден цикъл на Пловдив, каза шефът на ВиК-Пловдив Манол Генов. Той допълни, че предстои и провеждането на експеримент, съвместно с Община Пловдив. Направен е план за управление на отпадъците за дълбочинна преработка на 3000 т утайки в депото в Шишманци. Според Генов това ще реши и проблемите на общината с рекултивирането на съществуващите клетки за отпадъци.

Лоши миризми идват и от съседни на Пловдив общини, заяви главният еколог на Пловдив Стефан Шилев. Той даде като пример наторяването на земеделски земи с животински тор край Ягодово. Когато източниците са от съседни общини, компетентният орган е РИОСВ, каза Шилев.

От пловдивската екоинспекция приемат и обработват подобни сигнали само през светлата част на денонощието и не разглеждат анонимни жалби. Проверки извън работното време са извършвани след множеството сигнали за миризмата от завода за целулоза в Стамболийски. Предприятието има доста глоби и текуща месечна санкция, води се и съдебно дело.

От Регионалната здравна инспекция не са длъжни да реагират на сигнали за лоши миризми, съобщи шефът д-р Георги Балахуров. Инспекторите там правят само стандартните измервания на въздуха. Подадените сигнали за задушливи миризми се пренасочват към другите институции.

Единствено от пожарната и отдел „Спасителни дейности“ могат да реагират денонощно на тези сигнали чрез телефон 112. Има дежурни екипи с технически автомобил за необходимите измервания на въздуха. При случаи на обгазяване се предприемат необходимите мерки за евакуация.