Контролирано изпускат 3 язовира в Родопите
Контролирано изпускат 3 язовира в Родопите / снимка: Иванка Петкова, Дарик радио Пловдив
Контролирано изпускат 3 язовира в Родопите
77771
Контролирано изпускат 3 язовира в Родопите
  • Контролирано изпускат 3 язовира в Родопите

„Басейнова дирекция“ е започнала контролирано изпускане на язовирите „Цанков камък“, „Въча“ и „Кричим“, за да се освободи обем в тях, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на държавното дружество Вълчо Караджов.

Заради обилните валежи притокът в опашката на язовир „Цанков камък“ по река Въча е бил около 300 кубика в секунда, което е довело до бързото му напълване. Добрата новина е, че в яз. „Въча“ имаше достатъчно свободен обем, който да поеме високата приливна вълна, посочи Караджов.

По думите му, от снощи и 3-те съоръжения се изпускат контролирано, работят и 2-те  турбини на ВЕЦ „Кричим“. За момента няма проблеми, уведомени са и кметовете на общини и на населени места за мерките, които предприемаме, допълни инж. Караджов.

Освен язовирите „Цанков камък”, „Въча” и „Кричим”, под наблюдение са и язовирите „Пясъчник” и „Домлян”, които се стопанисват от „Напоителни системи” ЕАД. Те са наполовина празни, притоците не са високи и опасност от преливане няма. Ситуацията е спокойна и при малките язовири в областта, уточни инж. Караджов.

Под непрекъснато наблюдение е и нивото на река Марица, съобщи заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков. В 8.00 ч. тази сутрин нивото й е било 1,25 м при 1,10 м вчера. Критичното ниво на Марица е три метра. Имаме графика с прогнозата по часове, няма нищо тревожно, увери Държиков. По думите на инж. Караджов, в момента реката е на „жълтата линия”, като тази вечер се очаква пикът да отшуми.

Много е трудно да се противодейства на климатичните явления, особено при валежи от 40-60 литра на квадратен метър, каквито са паднали в района на Девин. Затова е важно да се спазват изискванията за обема на язовирите, каза зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.Той бе в Пловдив за откриването на дискусия за важността на влажните зони.