В Ракита почетоха Свети Илия по стар стил
В Ракита почетоха Свети Илия по стар стил / obshtina.chervenbryag

Топовен гръм от черешово топче извести началото на тазгодишния Светиилийски празник в село Ракита. Ракитчани почитат Светията на 2 август с курбан и народно веселие. За закрилник на своето селище те приемат Повелителя на небесните стихии още от средата на ХІХ в., когато съграждат и своя духовен храм. Преди четири години традицията бе възстановена, след дълго прекъсване и от тогава този празник стана неразделна част от културния календар на Ракита, отбелязаха от пресцентъра на Община Червен бряг.

С празничен водосвет Отец Цветан Чипилов благослови курбана и хората, събрали се в парка на селото и с молитвени думи призова Свети Илия да закриля и занапред този плодороден край, да праща здраве и берекет на жителите му.
Гости на празника бяха Председателят на ОбС в Червен бряг, Зам.-кметът на Общината и общински съветници. Кметът на Червен бряг, Павлин Фильовски, бе изпратил поздравителен адрес с пожелание за здраве, радост и късмет във всяка къща и добри бъднини на селото: „Нека небесната щедрост Ви дари полодородие и богата трапеза, да пълни домовете Ви с благодатта на нашата земя", пожела още общинският кмет на ракитчани.

Организаторите - Кметството и Читалището, се бяха постарали празничната програма да е наситена с много музика, песни и танци, затова бяха поканили изпълнители от близо и далеч. В чест и слава на Свети Илия пяха местни самодейци, певческите групи от читалищата на селата Дъбен, Радомирци и Телиш, както и музикантите от оркестър „Елит" от гр. Койнаре. За първи път гостуваха и представители на Сдружение Св. вмч „Георги Победоносец" от гр. Луковит.

Кметът на селото Нинчо Иванов благодари за пореден път на всички дарители, с чиято помощ се организира настоящия празник, не пропусна да похвали и майстор-готвачите на вкусната курбан чорба - Милена Илиева и Катя Петрова.

Трогателното бе, че дори в такъв ден в Ракита не забравят нуждаещите се. Кметът се бе погрижил от курбана да бъде заделено и занесено по бурканче в домовете на част от възрастните, трудно подвижни жители от селото, както и на хора с увреждания.