Стартират дейностите по проект „Димум-античната митница на Мизия
Стартират дейностите по проект „Димум-античната митница на Мизия / obl.admin.pl

Строителната площадка по проекта на община Белене за крепостта Димум ще бъде открита следващата седмица. Археологическият обект, както и намиращия се в непосредствена близост посетителски център на Природен парк „Персина" бяха разгледани от областният управител на област Плевен Илиян Йончев. Той бе придружен от вр.и.д.кмет на общината Момчил Спасов, който е и ръководител на проекта „Димум - античната митница на Мизия". Кастелът се проучва активно от няколко години и все още не е толкова популярен.

"Това място ме грабна със своята уникалност и затвърди мнението ми, че перспективата на Плевен и Плевенска област е в туризма", сподели Илиян Йончев. Той подчерта, че общините Гулянци, Никопол и Белене имат огромен потенциал и трябва да обединят усилията си за развитие на културно-исторически туризъм. Илиян Йончев информира, че годишно на пристанището в Никопол акостират между 80 и 100 кораба.

Стартират дейностите по проект Димумантичната митница на Мизия"
netinfo

"При един добре разработен рекламен продукт, гостите няма да се отправят към вътрешността на страната, а ще посетят интересни места в нашата област", категоричен бе той.
Илиян Йончев видя възможностите на Белене и в сферата на природния туризъм с прекрасния парк „Персина". Момчил Спасов информира, че работят по проект за превръщане на рибарската вила на острова в „зелено училище".

Кастелът Димум вероятно датира от I в. от н.е., когато тракийското селище с флотска база прераства в укрепен граничен лагер. Крепостта е претърпявала четири големи вражески нападения и два строителни периода. Керамичните материали от Димум свидетелстват, че теренът му е бил обитаван от славянобългари през ІХ-Х век. Средновековни византийски и български монети маркират наличието му и през Х-ХІV век, а археологическите находки от последния културен пласт показват, че то е съществувало без прекъсване до наши дни благодарение на последните му заселници - павликяните. През годините тук се заселват турци, власи и православни.

Според специалистите чрез малките предмети, намерени тук, може да се предполага, че Димум е най-ранната митница. Тук е била границата между тракийското царство и римската провинция Мизия по времето на първия римски император Октавиан Август. Димум е обявен за паметник с национално значение през 1968 г. Сондажно проучване на терена започва през 1989г., когато е проучена част от укрепителната система на кастела и е разкрит запазен участък от около 60 метра.

Стартират дейностите по проект Димумантичната митница на Мизия"
netinfo

През кампанията 1990 г. е открита южната кула на западната крепостна порта - порта претория. След прекъсване от 17 години през 2007 г. отново започват редовни разкопки. Сред откритите предмети са бронзова статуетка на богинята Деметра (Изида), бронзова коланна тока, обеца, апликации, стъклени гривни, предмети на домашния бит , медни монети, три различни бронзови фибули, една мраморна екзагия и бронзови монети, датиращи периода - края на III в. -началото на IV в.