Янаки Стоилов: Обединяването на нацията трябва да направи възможно отбелязването на 9 септември
Янаки Стоилов: Обединяването на нацията трябва да направи възможно отбелязването на 9 септември / dariknews.archive

При гостуването си в Плевен по повод отбелязването на 9 септември, заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов изнесе лекция на тема „70 години републиканска конституция в България". Пред журналисти той коментира необходимостта от отбелязването на датата.

Янаки Стоилов припомни, че още по време на управлението на Стамболийски се прави някакъв опит за създаване на проект за републиканска Конституция, но едва след 9 септември става възможно радикално да бъде променена формата на управление на България.

В тази връзка той каза, че 9-ти септември в известна степен е предпоставка за 8-ми септември, макар и две години по-късно, когато се приема специален закон от Народното събрание, по който се провежда това допитване/референдум/ и което е било масово подкрепено от българските граждани.

„Въпреки сложните условия, в които се провежда този референдум и политическият натиск, който ограничава някои от възможностите за изява на опозиционните среди, не може да има съмнение и това е признато дори от тогавашните лидери на опозицията като Никола Петков, че всъщност почти единодушно, българският народ отхвърля монархическия режим, тъй като свързва с него тежките национални катастрофи и тежките изпитания, през които преминава България. Освен това хората тогава са очаквали да имат по-голямо влияние върху обществения живот. Така, на 15 септември Народното събрание обявява Републиката, а по-късно се провеждат и изборите за Шесто Велико Народно събрание, което изработва и приема първата републиканска Конституция", каза Янаки Стоилов.

Той доптълни, че привързаността на българските граждани и на партиите към републиката се потвърждава от факта, че през 1990 г., когато беше избрано Седмото Велико Народно събрание с основната задача да изработи Конституция на Република България, всички внесени конституционни проекти са за републиканско управление и нито един от тях не предлага връщане към монархията.
Янаки Стоилов подчерта, че на 9 септември 1944 г. се постига този прелом, който откъсва България не само от оста на фашистките държави, но и дава старта на началото на социалистическите преобразувания.

Зам.-председателят на Народното събрание коментира възможността, 9 септември да се отбелязва, което според него не изисква уеднаквяване на всички гледни точки, защото този преломен ден се отразява коренно различен начин върху съдбата на различни хора в България.

„Разбираемо е, че такава преломна дата води до разделение и противопоставяне, но с течение на историята, ние тябва да видим всички страни на този процес и да ги обясним, което не означава да оправдаваме всичко, което се е случвало в последствие. Затова смятам, че обединението на българската нация трябва да направи в някакъв момент възможно отбелязването на тази дата, защото никой не може да оспори нейния исторически преломен характер", категоричен е Янаки Стоилов.

Той припомни, че в много малко случаи една диктатура може да бъде сменена без някаква друга форма на диктатура, тъй като в едно общество са необходими едни твърде дълбоки демократични традиции. „Трябва да видим и причините за процесите, защото опитите да се вадят някакви фрагменти от историята са спекулативни", каза още Янаки Стоилов.