ilv
ilv / dariknews
На 23-ти август в сградата на Института по лозарство и винарство в Плевен се проведе традиционният Открит ден на десертното и виненото грозде.
Във връзка с това, че на българския пазар всъщност почти не се предлага десертно грозде – родно производство, проф. Мирослав Иванов, който е шеф на Отдел „Сортоподдържане“ в Института по лозарство и винарство в Плевен каза, че то се внася от съседните на България страни като Гърция и Македония, в които субсидиите за отглеждането му са по-големи, а себестойността му е по-ниска въпреки, че по отношение на качеството, вносната продукция отстъпва значително на гроздето, произведено у нас.
„Винаги казват, че не трябва да споменаваме държавата, но според мен никой не обръща внимание на отрасъла „Лозарство“. Субсидията на декар лозе е колкото на декар пшеница, а разходите са в пъти повече за отглездането на декар лозе. Освен това лозата е култура, която изисква добра подготовка на работещите в този сектор.
Без стимулиране и създаване на условия да се възроди и най-вече да се актуализира производството, пак ще си останем на това ниво – да правим внос и да консумираме продукти, които отстъпват с пъти на създадените у нас. Ако има достатъчно субсидия ще може да се създават възможности за обучение на хора, да се инвестира в техника, да се разширява производството – неща, които са взаимно свързани“, коментира проф. Мирослав Иванов.

ilv
dariknews

Той каза, че проблемът на българските лозари е, че няма кой да защитава техните интереси:
„Всички сме свидетели как се вдигат представителите на даден отрасъл, излизат пред Министарски съвет, съответно се вземат мерки и се повишава субсидията им. В сектор „Лозарство“ тя не е променяна откакто сме член на ЕС, а разходите за отглеждането на декар лозе вече достигат до 400-500 лева на декар. Това говори, че тази браншова организация е крайно необходима, за да може да повдигне проблемите, които стоят пред сектор „Лозарство“ и да го възродим“, каза проф. Иванов.
Той припомни, че България е била три пъти на първо място в света по износ на десертно грозде като последният е бил през 1965-т година. „От тогава, особено и след 1989-та година, се стигна до там, че на нашия пазар няма българско грозде.   

ilv
dariknews

В поредния Открит ден на десертното и виненото грозде се проведоха дискусии на различни теми, свързани с развитието на лозарството в Плевенския регион и в страната. В събитието се включиха представители на най-големите производители на лозово-посадъчен материал, както и на едни от най-големите винопроизводители в Северна България.