/ БТА
Представители на прокуратурата, ДАНС и МВР дават брифинг по повод предстоящите избори на 27 октомври и работата на институциите за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Трите институции са подписали съвместна тристранна заповед, с която е създадено Национално междуведомствено звено в съответствие с изискването на Изборния кодекс, каза Ваня Стефанова, завеждаш отдел на Върховната прокуратура.

Към настоящия момент в прокуратурата има образувани 28 досъдебни производства за купуване на гласове, като постъпилите сигнали са 31, каза Стефанова.

Основната функция на това звено е да координира дейността на трите институции в противодействието на този тип посегателства. Целта е да се координира работата и да се извършва анализ на информацията, която постъпва в трите институции.

По места в областите се създават и областни звена, в които влизат окръжния прокурор, директорите на областна дирекция на МВР и съответния териториален директор на Национална сигурност, които имат аналогични функции като Национално междуведомствено звено, но за съответната област. 

Звеното започва да функционира от започването на предизборната кампания до 1 месец след обявяване на резултатите от ЦИК. Сроковете на проверките са много кратки, не се прави разлика между авторите на сигналите, каза още Стефанова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня