/ istock
Армия от доброволци помагат за доставките на припаси и спасяват изпаднали в затруднено положение хора след като един от ураганите, причинили най-много жертви в съвременната история на САЩ, премина над планински район в западната част на щата Северна Каролина. В доброволческата акция участват мулетари и пилоти на хеликоптери.

Седмица, след като "Хелън" премина над Северозападна Флорида и опустоши големи части от няколко щата, хиляди хора все още са откъснати от света край Ашвил, като много пътища са блокирани, а телекомуникационното оборудване е унищожено или повредено.

Изолацията на населените места в планините затруднява мащабните спасителни усилия на федералните, щатските и местните власти.

На помощ се притекоха множество доброволчески групи, допълващи официалните канали за помощ при бедствия. Това е част от тенденцията, започнала с така наречения "Каджунски флот" - флотилия от граждански доброволци, помогнали за спасяването на хора, оказали се отрязани от света в Луизиана след урагана "Катрина" през 2005 г.

"Хелън" отне живота на над 200 души в САЩ и се смята за най-смъртоносния ураган в историята на континенталната част на страната от "Катрина". Ураганът през 2005 г. отне живота на близо 1400, по данни на Националната администрация на САЩ за атмосферата и океаните.

Все още не се знае колко човека са в неизвестност след "Хелън". Длъжностните лица определиха броя им на стотици в началото на седмицата, но с възстановяването на комуникациите някои пострадали от бурята бяха открити.

Властите разчитат на 1000 военнослужещи на активна служба, пратени от президента на САЩ Джо Байдън, 4800 служители на федералните власти и 6000 служители на Националната гвардия, от 12 щата, които бяха разположени на терен, по данни на Белия дом. Очаква се пристигането на още 600 служители на службите за търсене и спасяване, в допълнение на огромния брой щатски и местни спасителни екипи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА