Доброволческа организация в Украйна издирва останките на цивилни и военни, загинали в сражения с руските сили в Донецка област. Групата „Platsdarm“ съобщи, че от 2014г. насам е открила близо 2000 тела, предаде VOA/Voice of America.

„Тялото на 70-годишен мъж не е намерено до днес. Излязъл е от вкъщи и е видял, че жена му е убита. Той също беше убит. И въпреки това все още не можем да намерим тялото му. Намерихме останките на жена му, но не и неговите“, сподели Анатолий Смик, жител на село Богородично в Донецка област.

Руските сили окупират селото в продължение на пет месеца. Почти всички жители са евакуирани, с изключение на някои от по-възрастните. Смик сподели, че част от тях са изчезнали и той вярва, че руснаците са ги убили. 

“По време на нашите издирвателни операции открихме скелет на неидентифицирано лице. Вярваме, че не е войник – вероятно е на цивилен. Имаме информация, че докато руснаците са били тук, те са погребали няколко души”, каза Олекси Юков, основателят на Platsdarm.

След съставянето на полицейски доклад, доброволците изпращат човешките останки в морга. Целта е те да бъдат индентифицирани и върнати на семействата им. В случай, че доброволците намерят тела на руски войници, информацията се предава на въоръжените сили на Украйна.

Доброволческата организация е финансирана изцяло от международни партньори и частни дарители.

Всеки екип за издирване на хора се състои от осем доброволци с международни сертификати, които им позволяват да участват в ексхумация на телата. Доброволците винаги са съпътствани и от обучено куче, което им помага да намират убитите.

Така например групата на Юков открива тялото на Александър Хрисюк, украински войник, убит в Донецк през май 2022 г. Майка му Олха Хрисюк споделя, че го е търсила шест месеца, преди да се обърне към Platsdarm. 

През март 2023 г. Олга Хрисюк най-накрая успява да погребе сина си благодарение на доброволческите отряди.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA