/ /iStock
Руски съд осъди 47-годишен мъж от Крим на 14 години затвор при строг режим за измяна, по обвинения, че е предоставил на Украйна информация за руската армия.

Севастополският градски съд отсъди, че Игор Копил е бил вербуван за агент на украинското разузнаване. В това му качество той е предоставил на Киев видеоматериали, изображения и информация за руски войници и военно оборудване в периода януари-април 2023 г.

От началото на войната в Украйна хиляди хора са санкционирани, заплашвани или изпратени в затвора, тъй като се противопоставят на конфликта. Има ръст и на делата за измяна, тероризъм и шпионаж, които винаги са съпътствани от тежки присъди.

В Челябинска област например е започнало разследване срещу чистачката Гулнара Бахарева, тъй като се смята, че в свои коментари в социалните мрежи тя „оправдава тероризма“, каза правозащитната неправителствена организация ОВД-Инфо.

Жената вече е била съдена на същото основание през ноември 2023 г. Тогава тя е глобена с 400 000 рубли (около 4 000 евро), след като е споделила в социалните мрежи, че Керченския мост е „легитимна военна цел“, след като мостът, свързващ Крим с Русия, беше атакуван многократно от Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанаси Петров/БТА