/ iStock/Getty Images
Учените потвърдиха, че огромният астероид, ударил Земята и унищожил динозаврите преди 66 млн. години, не е бил единствен. През същата епоха втора, по-малка космическа скала се разбива в морето край бреговете на Западна Африка и образува голям кратер, съобщи Би Би Си.

Учените твърдят, че това е било „катастрофално събитие“, предизвикало цунами с височина поне 800 м в Атлантическия океан.

Д-р Уисдийн Никълсън от университета „Хериот-Уат“ откри за първи път кратера „Надир“ през 2022 г., но над начина, по който се е образувал, витае облак от несигурност.
Сега д-р Никълсън и неговите колеги са сигурни, че 9-километровата вдлъбнатина е причинена от астероид, който се е забил в морското дъно.

Те не могат да датират събитието с точност, нито да кажат дали то е станало преди или след астероида, оставил кратера Чиксулуб в Мексико с ширина 180 км. Този астероид е сложил край на епохата на динозаврите.

Но те твърдят, че по-малката скала също е дошла в края на периода Креда, когато те са измрели. Когато се е разбила в земната атмосфера, тя е образувала огнено кълбо.
„Представете си, че астероидът е ударил Глазгоу, а вие сте в Единбург, на около 50 км от него. Огненото кълбо би било около 24 пъти по-голямо от Слънцето в небето – достатъчно, за да подпали дърветата и растенията в Единбург“, каза д-р Никълсън.

Последвал е изключително силен въздушен взрив, след което сеизмични трусове с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

Огромни количества вода вероятно са напуснали морското дъно и по-късно са се спуснали обратно, създавайки уникални отпечатъци върху пода.

Необичайно е такива големи астероиди да се разбиват от Слънчевата система на път за нашата планета в рамките на кратко време един след друг.

Но изследователите не знаят защо два от тях са се ударили Земята близо един до друг.

Астероидът, създал кратера "Надир", е широк около 450-500 м и учените считат, че се е ударил в Земята със скорост около 72 000 км/ч.

Най-близкото подобно събитие, до което хората са се доближавали, е Тунгуското събитие през 1908 г., когато 50-метров астероид експлодира в небето над Сибир.

Астероидът „Надир“ е бил с размерите на „Бенну“, който в момента е най-опасният обект, обикалящ в близост до Земята.

Според учените от НАСА най-вероятната дата, на която „Бенну“ може да се сблъска със Земята, е 24 септември 2182 г. Но това все още е само вероятност от 1 на 2700.

В човешката история никога не е имало удар на астероид с такъв размер. Обикновено учените трябва да изучават ерозирали кратери на Земята или изображения на кратери на други планети.

За да разберат по-добре кратера „Надир“, д-р Никълсън и екипът му анализираха 3D данни с висока разделителна способност от геофизична компания, наречена TGS.
Повечето кратери са ерозирали, но този е бил добре запазен, което означава, че учените са могли да разгледат по-дълбоко скалните нива.

„За първи път успяваме да видим вътрешността на подобен кратер – това е наистина вълнуващо“, посочи д-р Никълсън. Той отбеляза, че в света има само 20 морски кратера, но нито един от тях не е бил изследван така подробно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС