holokosta
holokosta / archive
На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. 
Честването през 2019 г. е посветено на отдаване почит на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква, които с чест и достойнство се противопоставят на депортирането на българските евреи в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

​В този тежък за българския народ момент, наместник-председател на Светия Синод е Видинският митрополит Неофит, роден в град Гълъбово, Старозагорска област, със светско име Никола Митев Караабов. Той полага много усилия за изработване на единната позиция на църквата по отношение на българските евреи. 
Още докато се обсъжда проектът на Закона за защита на нацията е свикано заседание на Светия Синод, което се провежда на 14 и 15 ноември 1940 г. в Синодалната палата в София. Официалното становище на синода е, че „..всички сме синове на един небесен Баща, не може да не обърне внимание на отговорните фактори, че тоя законопроект и в някои от останалите си постановления против евреите-израилтяни съдържа някои разпоредби, които не ще могат да се смятат за справедливи и полезни за защита на нацията……”. 

​Тази позиция единодушно е подкрепена от всички членове на Синода и се отстоява до края на войната. 
Холокостът е геноцидът, извършен над близо шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. Понякога понятието се заменя с термина „шоа“, което на иврит означава „разрушение“ или „голяма катастрофа“.