6zo
6zo / obs pleven
 На 4 декември Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си. Тържественото честване по повод кръглата годишнина уважиха представители на местни и държавни институции - председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, кметове на населени места в региона, и др. На честването присъства и зам.-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

6zo
obs pleven

Церемонията по случай празника започва с приемане на строя на военнослужещите на ритуалния плац във войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове. Слово по повод 70-годишнината произнесе командирът на Единен център за начална подготовка полковник Николай Бешев, след което последва ритуално засаждане на дръвчета.  

6zo
obs pleven
 

По повод кръглата годишнина от името на Общински съвет - Плевен председателят Мартин Митев връчи поздравителен адрес. „Приемете моята благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия! Поклон за дните, месеците и годините на пълно себеотдаване при изпълнението на отговорните задачи!

На Вас и на Вашите семейства желая здраве, лична и професионална удовлетвореност! Поздрав и респект към всички, избрали доброволно привилегията да се наричат воини и да служат на Родината!“, се казва в поздравлението от името на местния парламент. От името на Община Плевен кметът Георг Спартански връчи на командира на Военно формирование 22160 - Плевен полк. Бешев почетен плакет.

6zo
obs pleven

Програмата по повод 70-годишнината продължи с тържествено събрание концерт в зала „Катя Попова“.
 
Военно формирование 22160 - Плевен е наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с указ на Президиума на Народното събрание като Първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски.

През 1948г. част от поделенията на дивизията са предислоцирани, а в края на 1948г. и началото на 1949 г. - към нея е създадена и учебна танкова дружина. От юли 1950 г. в София са предислоцирани два танкови полка, механизиран и артилерийски полк. С тези части е създадена девета танкова дивизия.

През август 1950 г. дивизията е реорганизирана в Пета танкова дивизия. Декември същата година дивизията получава бойното си знаме. На 1 април 1955 г. Пета танкова дивизия е преименувана на Пета танкова бригада и е подчинена на втора армия. От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на Пета шипченска танкова бригада.

На 1 октомври 2000 г. е реорганизирана в Пета шипченска механизирана бригада, като частите ѝ от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен. От 2 юли 2012 г. е сформиран Единен център за начална подготовка, който е първоприемник на Пета Шипченска механизирана бригада.