darenie
darenie / dariknews.bg
28 картини на художника Николай Овечкин, който е ръководил екипа от художници, създал Панорама "Плевенска епопея-1877 г.", получи Община Плевен. Колекцията беше дарена от семейство Виолета и Владимир Гуричеви. 

dare
dariknews.bg

„Г-н Гуричев е почетен гражданин на Плевен и е направил за града ни толкова, колкото малко плевенчани са направили в последните десетилетия“, каза кметът на Плевен Георг Спартански. Той припомни, че Владимир Гуричев има заслуга за подобряването на връзките между България и Русия, в частност между Плевен и Москва, както и за построяването на паметника на ген. Скобелев в началото на едноименния булевард в Плевен.

darenie
dariknews.bg

Семейството прави дарението в навечерието на отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен, а 28-те картини са дело на художника Николай Овечкин, който е ръководил колектива, създал плевенската Панорама, който се е състоял от съветски специалисти и двама плевенски художници.
Част от картините представят различни политически, държавни и плевенски ръководители от периода на създаването на Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“., обясни кметът Спартански.
„За мен е чест да приема от името на гражданите на Плевен като идеята е тази колекция да намери своето достойно място като постоянна сбирка в Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, каза още кметът.

darenie
dariknews.bg

„Тези картини аз събирам от 1995-та година, когато след смъртта на Овечкин през 1993-та, на пазара започнаха да излизат негови картини – най-вече портрети“, обясни Владимир Гуричев. Той добави, че към това го е подтикнал интересът му към Овечкин заради плевенската Панорама.
„Подбрах най-добрите картини по моя преценка като те са общо 31, но три от тях останаха в Москва и по-късно ще бъдат добавени към колекцията в Плевен.
Считам, че е нормално и правилно тези картини да бъдат в Плевен, защото Панорамата е неговата най-голяма работа, в която е вложил най-голямата си творческа енергия и така ще приобщим тези картини към неговия труд“, каза Владимир Гуличев и добави, че това е бил основният мотив, заедно със съпругата си Виолета да вземат решението да дарят картните.

darenie
dariknews.bg

Сред гостите на събитието беше и вицеконсулът на Русия от Генералното консулство в град Русе Иван Пивоварчук. Георг Спартански отбеляза, че неговото пръсъствие в Плевен е знак, че руското Посолство и Консулство оценяват волята за развиване на отношенията с Русия и по-специално тези между Плевен и Ростов на Дон и Централен административен окръг на град Москва.

darenie
dariknews.bg

Сертификати за дарение подписаха кметът на Плевен Георг Спартански и Владимир Гуричев.
Семейство Гуричеви получи и специален почетен плакет, създаден от Община Плевен по случай отбелязването на 140 години от Освобождението на Плевен.

darenie
dariknews.bg

Кметът на Плевен отправи благодарност и към директора на ХГ"Илия Бешков" Мирослав Минчев, който е направил професионалната експертна оценка на дарението.  

miro
dariknews.bg

darenie
dariknews.bg

darenie
dariknews.bg

darenie
dariknews.bg