Античната крепост Димум кандидатства за паметник на ЮНЕСКО
Античната крепост Димум кандидатства за паметник на ЮНЕСКО / archive.dariknews

Заключителна пресконференция по повод приключването на проекта „Димум - античната митница на Мизия" даде кметът на Белене Момчил Спасов в пресклуба на БТА в Плевен.

От 1965 г. крепостта „Димум" е обявена за паметник на културата с национално значение, а от 2001 г. Община Белене прави редовни годишни разкопки на античната римска крепост и митница „Димум", под ръководството на доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей към БАН, с помощта на колеги от Военноисторическия и Регионалния исторически музеи в Плевен.

Кметът на Белене обясни, че тези разкопки се извършват със средства от бюджета на общината с участието на ученици и студентиот Община Белене.
Той отбеляза, че тази част от крепостта се намира в регулацията на град Белене - на брега на реката и в непосредствена близост до администрацията на природен парк „Персина". В днешно време най-малко половината от крепостта се намира под водите на река Дунав и тя всъщност се намира на място, предвидено за крайдунавски парк, което представлява успешно съчетание между природен парк и антична крепост.

Проектът „Димум - античната митница на Мизия" е на стойност малко над 1 654 000 лева като 85% от тях е финансиране по ОП"Регионално развитие" - приоритетна ос „Устойчиво развитие на туризма", мярка „Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура, а 15% е съфинансирането от община Белене, каза Момчил Спасов и добави, че това не е окончателната стойност и е възможно тя да падне малко, след като бъдат приключени всички изчисления, което ще стане в близките дни.

Освен извършената реставрация и възстановка на западната и южната кула и част от крепостната стена във вида им от ІV век на античната римска крепост Димум, е подобрен достъпът до крепостта, като са ремонтирани близо 500 м улици и е изградено кръгово кръстовище. На едната от улиците, които осигуряват достъпа от пешеходната зона до брега на река Дунав е направена и велоалея. Направени са алеи, осветление, видеонаблюдение и е осигурен достъп за хора със затруднения.

Идеята е античният римски кастел Димум да се превърне в конкурентноспособна културнисторическа атракция, която да привлича значителен брой посетители и да се повиши качеството на услугта, като се обучи туристически персонал и подобряване на туристическия маркетинг. За целта вече са обучени са петима екскурзоводи, които да помагат на гостите на града.
Кметът на Белене каза още, че вече има подписан договор с общините Свищов и Ценово за изпълнение на нов проект по ОП"Регионално развитие", свързан с развитието на туристическите атракции в тези три общини. Той обясни, че предстои и кандидатстване заедно с НОВЕ край Свищов и други обекти по поречието на Дунав за включване в ЮНЕСКО като групов паметни на културата.

На пресконференцията беше представено и копие на тракийска купа - случайна находка, намерена на остров Белене.

Античната крепост "Димум" кандидатства за паметник на ЮНЕСКО
netinfo

Като доказателство за повишения интерес към Димум Маргарита Перникова – началник отдел „Разработване и управление на проекти и социално-икономическа политика“ в Община Белене сподели, че още в началото на работата по проекта над 350 археолози и специалисти от цял свят - участници в Лимес конгреса в Русе са посетили на място античната митница Димум.