Ритуал по изписване на ромските бебета смущава лекари и охрана
Ритуал по изписване на ромските бебета смущава лекари и охрана / Влади Владимиров

Малолетните родилки и майки са сред проблемите, когато става дума за лечението на представители на ромската общност в кюстендилската болница.

"Постъпват при нас за лечение и когато се иска писмено съгласие за оперативни манипулации от родители или настойници, често не се откриват ,не дават точна информация. Налага се да търсим дежурен прокурор, защото става дума за спешни случай", коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Д- р Никола Василиев" д- р Александър Величков.

Друг проблем, който посочи д- р Величков е свързан със специфичните особености при ритуала за изписване на новородени, който предизвиква конфликти с персонала и охраната на лечебното заведение, защото се нарушава създадения ред. Четвъртият проблем, който очерта директора на болницата е свързан с агресивното поведение на част от ромите при пребиваването им в лечебното заведение. Това стана ясно по време на дискусията на кръгла маса по проект "Време за промяна".

Целта на проекта е да се подготвят 15 застъпници от ромската общност в общините Кюстендил, Дупница и Бобов дол, които да популяризират правата и интересите на хората от своята среда за достъпно е недискриминиращо здравеопазване.

"Доброто ни намерение е пациентите и клиентите да не се делят на роми и не роми", каза Йордан Танкушев, водещ на дискусията.

Председателят на сдружение "ЛАРГО" Сашо Ковачев коментира объркването на ромите от кв. "Изток", след създаването на кабинета, в който дават дежурства личните лекари. "Хората са свикнали има ли проблем да търсят Спешния център, затова и проведохме информационна кампания", заяви Ковачев.