Лекари и ромски общественици от Кюстендил: Ние сме еталон в България за комуникацията помежду ни
Лекари и ромски общественици от Кюстендил: Ние сме еталон в България за комуникацията помежду ни / Иво Кирилов, Дарик

„Няма инциденти между роми и медицински персонал от община Кюстендил. Причината е добрата комуникация помежду ни", заявиха лекари и ромиски общественици, на общата пресконференция, която дадоха по повод предстоящите два празника 7 април- Денят на здравния работник и 8 април- Международният ден на ромите.

„В последно време твърде много се заговори за едно напрежение между здравните работници и хората живеещи в ромските квартали в страната. За радост в нашият град такова нещо не се получи и това стана благодарение на обществениците от ромския квартал „Изток" и желанието на нашите здравни специалисти. Само доброто отношение може да доведе до по- добри дни в страната ни", заяви д-р Лилия Чингарска.
„Само преди един месец имаше инцидент между роми и лекари. Ние кюстендилските роми искаме да се разграничим от всички онези ромски квартали, които посягат на медицинските работници. Взели смемерки да не се случват подобни инциденти. Водили сме разговори с директорите на полицията, на болницата, Спешен център и медиаторите от квартал „Изток". Никога не бива да посягаме на лекарите, защото те са спасители", обяви ромският общественик Жельо Ковачев.

„Когато човек е болен има различни усещания и изострена реакция. Това е една достатъчна причина за конфликт. А при ромите настроенията са по- различни, начина на живот е по. Различен, образованието и възпитанието са по- различни и ние се опитваме да се съобразим с това. По- голяма част от тях са неосигурени. Повечето от случаите на конфликтите са, заради това дали техният проблем е за Спешна помощ. Те не правят разлика", каза директорът на ЦСМП- Кюстендил д-р Анелия Георгиева.
От сдружение „Ларго" са разпространили в ромският квартал над 400 брошури, в които се казва, че без лична карта от 1 април няма да бъде обслужен никой в болницата или Спешен център.

Лекари и ромски общественици от Кюстендил: Ние сме еталон в България за комуникацията помежду ни
netinfo


„Причината да имаме успех в комуникацията между роми и медицинските екипи е, че от 5-6 години работим в тесни контакти. Там където се работи с лидерите на кварталите и НПО сектора се получава този добър резултат. Този добър пример може да се използва и в другите ромски квартали. Последният пример за решен проблем е когато една родилка роди починало бебе и след това избяга от родилното. След като ми се обади д-р Величков проблема бе разрешен за 2 часа", каза ромският общественик Стефан Лазаров.