/ Дарик- Кюстендил
Писмо до новите собственици на електроразпределителното дружество за Югозападна България е изпратила община Кюстендил, а целта е да се изясни ситуацията с поддръжката на електропреносната мрежа, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Ако досега се ядосвахме, когато зимата спре тока в малките населени места при бурен вятър, сега се видя, че има и по-страшно - застрашени са имоти, човешки животи, хиляди дка гори са опожарени и съсипани", коментира Паунов и цитира наредба за сервитутите на енергийните обекти, в които е посочено, че титулярът е длъжен да почиства зоните чрез изсичане на дървета и клони, по отношение на зоните, представляващи просеки.

"Дори в населените места, в които има жалби, общината няма право да среже тези клони, тъй като може да застраши по някакъв начин живота на екипите, а електроразпределителното дружество да предяви претенции за повреда на електрическата мрежа.

Горски пожар бушува в Кюстендилско

Просеки не съм виждал от години. Те са както за безопасност и за това при възникването на авария да гарантират достъпа на представителите на енерго-дружеството до конкретните обекти", посочи още Паунов.

Кметът на Кюстендил подчерта, че няма как да не се твърди, че пожарите нямат отношение със състоянието на електропреносната мрежа.

"Клоните са оплетени в жиците, чашките-предпазители гърмят и се изсипват искри. Разбира се, със съдействието на МВР, ще бъдат открити и хората, които предизвикват пожари", каза още Паунов.

Всички пожари в гората са причинени от неподдържаната електропреносна мрежа, каза Паунов. Той посочи, че се знае кои са огнищата, предизвикани от стърнища, както и кои са възникнали в гората. "Ще предоставим и снимков материал", допълни Паунов.

Кметът на Кюстендил съобщи още, че в момента в сметката, открита в помощ на пострадалите от пожара в с. Долно село, община Кюстендил, са постъпили 1 470 лв. Комисия е обиколила над 50 изгорели постройки, от които само една постоянно и една - непостоянно обитавани.

"Бедстващи хора няма, но пожарът все още не е напълно овладян", каза още Паунов.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
БТА