Творческа вечер на Илия Добрев и Песъчинки от спомени в КДК
Творческа вечер на Илия Добрев и Песъчинки от спомени в КДК / DarikNews, архив

Творческа вечер на проф. Илия Добрев организира от 18 ч. днес в конферентната си зала Клубът на дейците на културата в Димитровград, информира секретарят му Анелия Радева. Книгата на проф. Илия Добрев „Песъчинки от спомени” ще бъде представена тази вечер.

Актьорът и режисьор професор Илия Добрев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин” предложи съветническа група „Да за Димитровград” в докладна записка, която предстои да бъде разгледана от местния парламент.

Проф. Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 година в град Хасково. През 1948 година семейството му се премества в Димитровград - в местността „Дурхана”. Илия Добрев две години учи в училището в с. Добрич. Баща му работи в Циментовия завод „Вулкан”, но през 1954 година загива при трудова злополука. Тогава Илия е преместен да живее в дома за сираци „Асен Златаров”, а по-късно заживява при баба си в Хасково, където след това продължава образованието си в педагогическото училище. Майка му и по-малките му брат и сестра и до днес живеят в Димитровград.

Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1967 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. Сред най-известните роли на проф. Илия Добрев са Васил Левски във филма „Демонът на империята” (1971) и Митю в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974). Освен с повече от 130 роли в театъра, киното и телевизията, както и с над 50 режисьорски проекта, проф. Илия Добрев може да се похвали с дългогодишен щастлив брак с колежката си Нина Стамова- щатна актриса в димитровградския театър докато е бил действащ, с дъщеря драматург, син сценограф и трима внуци. Макар че неговият път в изкуството е белязан със завидно признание: още много преди САБ да нарече традиционните си призове „Икари”, Илия Добрев печели отличието за най-добра мъжка роля като Кратун от Шекспировите „Напразни усилия на любовта” под режисурата на Леон Даниел. Един от последните трофеи в колекцията му пък е наградата „Максим” за образа на музиканта Сарафанов в „По-големият син” на Вампилов, постановка на Николай Ламбрев-Михайловски. Миналата година по повод неговата 70-годишнина театър „Българска армия”, където проф. Добрев играе повече от 20 години през различни периоди на творческата си кариера, му посвещава целия м. март. В един дълъг период- от 1969 до 1993 година е актьор, а няколко години и директор на Сатиричния театър.

Творческа вечер на Илия Добрев и "Песъчинки от спомени" в КДК
netinfo

През 1980 година Илия Добрев поставя на димитровградска сцена „Пеперудите са свободни” от Л.Герш - едно представление, за което и днес изкушените от театралното изкуство зрители говорят с възхита. В по-късните години – през 1991 г. отново се завръща в Димитровград и поставя спектакъла „Между два стола” от Рей Куни. През 1992 година - пиесата на Никола Русев „Как писар Тричко не се ожени за царкиная Кита с китка накитена”.

Цели 33 години проф. Илия Добрев преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Негови ученици са над 100 действащи в момента актьори, сред които: Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Карла Рахал, Васил Драганов, Христо Гърбов, Нети, Ани Пападополу и много други известни млади актьори, които той е научил на основата в театралното и филмовото изкуство.

 

Проф. Илия Добрев е комплимент за нашия град, в който той се връща винаги с любов. И до днес хората, които го срещат по нашите улици, го спират, за да му благодарят за чудесните роли и да му кажат колко го обичат. Той трябва да намери заслужено признание, пишат в мотивите си от съветническа група „Да за Димитровград”.