/ Дарик радио, Хасково
В края сме на 2017 г., и е време за анализ на годината. Това е времето, в което се прави равносметка на свършеното. А то комай в Хасково, не е кой знае колко.

Две неща има тази година в съдебната система, които ще оставят отпечатък. Това са – изборите за председател на Окръжен съд Хасково и този в най-големия районен съд в областния град.

Втори мандат да управлява Окръжен съд спечели Миглена Тянкова, а начело на Районен съд застана Пламен Георгиев. И двамата се явиха на препитването сами. Без конкуренция. И бяха избрани.

Но още в деня на техния избор се чуха приказки, че след като няма други претенденти чисто и просто става дума за служебно назначение. По време на изслушванията чухме гръмки обещания. И все още сме в очакване на „сизифовски усилия“ за промяна.

Засега обаче всичко си е по старому. Нищо не се случва. Или пък, ако нещо се случва, то по-скоро са събития, които сме свикнали да съпреживяваме и неща, които не ни харесват. Както се казва - нищо ново под Слънцето.

И затова, че няма нищо ново, твърдо се върви към нов рекорд по неодобрение в съдебната ни система. Хасково просто не прави изключение от мисленето на хората за съда в национален мащаб.

Подобна е картината и в държавното обвинение. В последно време и хасковската прокуратура отнася критики за работата си. Най-вече обаче заради, желанието на обвинителите да крият, да правят информационно затъмнение. И в прокуратурата тлее напрежение. Експеримент на Дарик преди близо месец и половина показа, че нещо скрибуца в редиците на държавното обвинение.    

Общината. И там започнахме с очаквания и приключваме с разочарования. То не бяха „гейтове“, то не бяха скандали, то не бяха провалени конкурси. И нищо все още не е на приключване. Кризата между кмета Добри Беливанов и ГЕРБ, която го издигна се задълбочава, а повече от сигурно е, че през новата 2018 г., отново ще има нова порция скандали и караници, които не водят към нищо добро.

Скандалите около хасковското кметство държаха под напрежение хората от цяла България седмици наред. Екскурзията на кмета Добри Беливанов до Монако бе по първите страници на вестниците и бе първа новина на радиата и телевизиите. В разразилия се скандал се стигна и до оставката на депутата Делян Добрев.

В областния град пристигна да потушава положението дойде Цветан Цветанов, но и той не успя. А заседанията на общинските съветници в момента доказват само, че отношенията на ГЕРБ и кмета са в точката на замръзване. 

И Икономиката в региона не е цъфнала и вързала. Бизнесът също споделя за проблеми. Успокояват ни, че нивото на безработица в областта е около 8 %. Бизнесът говори, че няма кадри и че дори опитите им да се привличат работници с различни бонуси, не дава резултат. На фона на тази картина, Свиленград се оказва рай.

Там наскоро отвори врати поредния хипермаркет. А казината, които се пълнят от Турция, никнат като гъби след дъжд. Най-много безработни има в Маджарово и Ивайловград, сочат данните на Агенцията по заетостта в Хасково.

Повече сигурност ли имахме през 2017 г в Хасково? Хасковлии отговарят отрицателно. А МВР изнася статистики, които както винаги сочат, че сме се чувствали по-сигурни на улицата. Силовото министерство в областта половин година живя под знака на оставките.

Имаше и в Хасково, и в Харманли, и в областната дирекция. Мрънкат и полицаите в Димитровград, но никой не обелва дума по въпроса. Ако се вярва обаче на градската легенда през новата 2018 г., службите ще ни предложат доста втрещяващи новини. Иначе тази година нямаше нито едно напрежение в Харманли, където е центъра за бежанци. Там сега обитателите са между 200 и 400, което е далеч от пълния му капацитет.

Бяла лястовица ли е образованието в Хасковска област? Отминаващата година донесе златни медали за доста ученици от региона, които се завърнаха с медали. Преди дни възпитаник на Езиковата гимназия донесе второ място от състезание по чужди езици.

Гимназията по туризъм пък продължава да изпълнява международни проекти, което дава възможност на учениците им да придобиват умения в чужбина. 

Когато правим анализ на случилото се, е добре да заострим вниманието и към спорта. 2017 г ще се запомни с изявите на Григор Димитров, който достигна до трето място в световната ранглиста. Ще се запомни и с добрите постижения на хасковските бадминтонисти, борци, хандбалисти, боксьори. Все дисциплини, от които се очакват медали и през новата 2018 г.