Единствените в България мозаечни портрети от римско се върнаха в „Армира”
Единствените в България мозаечни портрети от римско се върнаха в „Армира” / Община Ивайловград

След 30-годишно гостуване в Националния исторически музей, във вила „Армира” на Ивайловград се завърнаха мозайките от спалното й помещение, които изобразяват собственикът й и неговите деца. Официалното връчване на акта, с който остават като постоянна експозиция във вилата бе в националния исторически музей, където директорът му проф. Божидар Димитров връчи тържествено документа на кмета на Община Ивайловград Диана Овчарова.

Единствените в България мозаечни портрети от римско се върнаха в Армира
netinfo

Чувствам се безкрайно щастлива и се радвам, че въпреки трудностите и многото спекулации най-старите оригинали на мозайки от римската епоха, откривани в Европа, могат от днес да се видят в Ивайловград, в една от трите разкрити вили до този момент на Стария континент и то в цялото им великолепие и блясък. С връщането на мозайките от спалното помещение, се върна част от величието и блясъкът на този изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години, коментира тя.

Единствените в България мозаечни портрети от римско се върнаха в Армира
netinfo

Мозайката – дело на изкусни майстори, изваяли съвършен килим със ситни черни, бели и цветни камъчета, е изключително ценна, тъй като това са единствените портретни изображения, останали от  римската епоха в територията на днешните български земи. Към нея принадлежат и интересни сюжетни сцени с персонажи от гръцката митология: „Аполон”, „Артемида”, „Седящ Пан”, „Сатир” и др.

Единствените в България мозаечни портрети от римско се върнаха в Армира
netinfo

От 1983 г. те се съхраняваха в националния исторически музей в София, защото са обявени като мозайка с национално значение и според Закона за паметниците на културата и музеите се изисква специален режим за опазването и представянето им пред публика.

Единствените в България мозаечни портрети от римско се върнаха в Армира
netinfo

Връщането им на техните места в спалното помещение на античната вила е сред дейностите, предвидени в проекта на Община Ивайловград „Антична вила Армира” по оперативна програма „Регионално развитие”. Това ще даде възможност общината да кандидатства за включване на античната вила в списъка на паметниците със световно значение на ЮНЕСКО, коментират от администрацията на Ивайловград.