Димитровград, Указ на МС
Димитровград, Указ на МС / Исторически музей, Димитровград
70-я си рожден ден чества днес Димитровград- най-младият български град и един от малкото с точна рождена дата. Създаден е с правителствен указ, издаден на 2 септември 1947 г., като са обединени трите селища- Раковски, Марийно и Черноконево. От лятото на 1947 г. на поляните край р. Марица започва невиждано строителство на новия град. Едновременно се подготвят площадките на първия в страната Азотно-торов завод, ТЕЦ „Марица-3” и циментовият завод, прокарват се първите улици, водопроводи, канализация, израстват първите жилищни блокове. В изграждането  на Димитровград в периода 1947-1950 г. участват близо 50 000 бригадири от 963 населени места на България. От 1946 до 1956 г. населението награда се увеличава с над 300% - от 9 191 на 34 162 души, основно млади хора под 30-годишна възраст.

Димитровград
Исторически музей, Димитровград

Градът е замислен и построен по одобрени от правителството градоустройствени планове. Първият е от 1948 г. и е дело на големия български архитект проф. Любен Тонев. По него са построени държавните жилища в кв. „Вулкан”, „В. Коларов”, „Мл. гвардия” и жилища и обществени сгради в кв. „Толбухин”. Вторият градоустройствен план, от 1951 г., е изработен от колектив, начело с арх. Петър Ташев и именно той оформя облика на града през следващите 30 години.

Димитровград, история
Исторически музей, Димитровград

Първият квартал, който започва да се строи в Димитровград е "Толбухин”. Строителството на булевардите „Трети март” и "Благоев” започва през 1951 г. На централния- „България”, от следващата 1952 г. и до есента на 1957 г. той е застроен с 5-етажни жилищни сгради. Централният градски площад е оформен през 60-70-те г. на ХХ век, а през 1965 г. е построена сградата на Градския народен съвет, разказва уредникът "Нова и най-нова история" в димитровградския музей Николина Умурска.

Димитровград
Исторически музей, Димитровград

За 70-годишнината си днес Димитровград посреща делегации от  7 държави- Германия, Китай, Гърция, Русия, Турция, Хърватска и Сърбия. За празника пристигат кметът на Айзенхютенщад Дагмар Пюшел и на сръбския Димитровград Владица Димитров, председателят на общинския съвет в Александруполис Константинос Готцидис, първият заместник на кмета на руския Димитровград Светлана Порхаева, заместник-кметът на Кутина Соня Репич, общински съветници от Узюнкюпрю и делегация от Китай. От 10 ч. в заседателната зала на вторият етаж в общинската администрация кметът на общината Иво Димов ще подпише Споразумение за сътрудничество с китайския район Дзяо Дзян, информират от администрацията. 

В 11 ч. в лятната читалня на библиотеката "Пеньо Пенев" ще бъде представен новият календар на Община Димитровград`2017 – 2018.

Димитровград, история
Исторически музей, Димитровград

От 12.30 ч. там е организирана среща на участници в бригадирското движение от цялата страна. Ще присъстват Пенчо Зулчев, бивш командир на Централния бригадирски щаб, бивши командири на окръжни бригадирски щабове и на национални младежки бригади, бригадири-ветерани, съобщават от димитровградския исторически музей.

Празничната програма продължава от 18 ч. в зала "Гроссето" с тържествена сесия на местния парламент, на която ще бъде връчено отличието "Почетен гражданин на Димитровград" на тазгодишния му носител- най-дълго управлявалият кмет на града и партиен ръководител от времето преди демокрацията Христо Шишков.

Кулминацията е от 20 ч. на централния площад "България" с концерт на Васил Найденов.