Бронзов съд с билонови монети откриха археолозите край Ивайловград
Бронзов съд с билонови монети откриха археолозите край Ивайловград / Община Ивайловград

3 от 6-те изключително ценни намерени при археологическите разкопки билонови монети, ще бъдат върнати в общинския исторически музей на Ивайловград, информират от администрацията на града. Това обеща за ивайловградчани и гостите на града, проф. Божидар Димитров - директор на НИМ - София, в телефонен разговор, който проведох с него, разказа кметът на общината Диана Овчарова. Тя сподели още: „От сега мога да кажа, че това ще бъдат най-ценните експонати, които ще красят нашия музей. Изключително съм удовлетворена, защото туристите ще свързват Ивайловград не само с антична вила "Армира",  а ще посещават музея и другите обекти, по които се работи - "Родостица" и "Лютица", подчерта тя. И не пести благодарността си към археолозите Бони Петрунова, Гергана Кабакчиева и Ивайло Кънев. Радвам се, че съм човекът, предложил проф. Божидар Димитров за почетен гражданин на Ивайловград, каза още Диана Овчарова.

Бронзовият съд с 6 редки билонови монети (сплав от злато и сребро) бяха открити на 12 август по време на поредната експедицията на археолога Ивайло Колев, който проучва крепостта „Родостица" край Ивайловград. Малкото съкровище бе намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято. И шестте монети са в отлично състояние. Според нумизмати те са от времето на византийския император Йоан ІІІ Дука Ватаци, тоест от началото на ХІІІ век.

Бронзов съд с билонови монети откриха археолозите край Ивайловград
netinfo

Археологът Ивайло Кънев ги показа първо на кмета на общината, а след това разказа пред екипа: „Тези монети са изключителна рядкост, особено такова количество намерено на едно място. Те са византийски. От лицевата им страна има релефно изображение на светец войн с меч и император, които заедно държат кръст, а от обратната страна е образът на Христос Вседържител. Съдът, в който ги открихме, е нетипичен и до момента в Европа не е откриван подобен. Той представлява медни ленти, които са скрепени с нитове, изключително груба изработка."

От началото на разкопките този сезон до момента са открити около 70 артефакта, от които и два бронзови пръстена, които са много редки, защото до този момент пръстени не сме откривали дори и в погребенията, допълва Ивайло Кънев.