В Дома на хумора и сатирата се роди Светлина
В Дома на хумора и сатирата се роди Светлина / DarikNews.bg
В Дома на хумора и сатирата се роди Светлина. С картини, с музикално произведение, наречено "Раждане на Светлината", с таланта на художника Валентин Атанасов и музиканта Милен Василев.
Светлината в Дома на хумора и сатирата не се роди дискретно, а в присъствието много хора, дошли да видят, да чуят и да преживеят това явление.
В Дома на хумора и сатирата се роди Светлина
netinfo
2015 г. е обявена от ООН за Година на светлината и светлинните технологии. Домът на хумора и сатирата, съвместно с габровския клон на Съюза на физиците в България организират тематичната изложба „Раждане на Светлината“, която бе открита снощи и включва 43 живописни платна на художника Валентин Атанасов. Творбите са част от цялостен цикъл, посветени на светлината – явление, без което животът на Земята не би бил възможен. Картините пленяват погледа с ярки, преливащи се багри и носят много настроение.
"Загубено време в живота на човек няма, живейте с тази мисъл", посъветва Валентин Атанасов при откриването на изложбата.
В Дома на хумора и сатирата се роди Светлина
netinfo
"В такива случаи обикновено се очаква от автора да говори много, аз ще кажа малко неща. Първо искам да благодаря на всички, че толкова много хора се събрахме на едно място.
Това, което направихме като експозиция с Дружеството на физиците в Габрово беше с цел да отбележим завършването на Годината на светлината и светлинните технологии.
Виждаме колко много се промени света през последните 70 години, когато стъпи на числово-цифровите закономерности, а те владеят целия Космос.
Преди 20 години, имах някакви мисли, от които се роди това произведение, което направихме заедно с Милен Василев.
Тогава нещата бяха трудни, защото той владее нотите, музиката, а аз нито едното, нито другото. Но се оказа в един момент, че от една такава симбиоза може да се получи нещо, което да звучи добре.
Преди 20 години не съм си давал сметка, че някой някъде ще обяви 2015 за Година на светлината и светлинните технологии. Ако човек е убеден и искрен и върви по собствената си пътека, се оказва, че е подготвен за шанса. Шанс няма, има хора подготвени за шанса.
И когато се появи тази годишнина, първата мисъл която ми дойде беше да дарим нещо, с което нашия град да има принос. Затова дарихме това произведение за химн на Годината на светлината за Българския организационен комитет.
Бях много изненадан, когато ми се обадиха от името на г-н Воденичаров и ме попитаха, могат ли българските физици да подарят тази симфония на европейските физици. Аз им отговорих, че съм им го подарил и те могат да решат какво да правят с това произведение.
Благодаря ви, че сте тук и живейте с мисълта, че загубено време в живота на човека няма".
Милен Василев, музикант
В Дома на хумора и сатирата се роди Светлина
netinfo
"Върна се времето назад и за щастие сме си свършили работата. Не сме предполагали докъде ще стигнем с това произведение. Но човек трябва да има любов и търпение, за това което се случва. Позволете ми да благодаря, че сте тук да уважите изложбата и музиката. Нека се абстрахираме от всички битовизми, защото ние се намираме в Габрово и от тук са произлезли много неща за страната".
Милен Василев припомни, че още в края на 19 век в Габрово светват първите електрически крушки.