Ръководители на фирми искат промени за насърчаване на икономиката
Ръководители на фирми искат промени за насърчаване на икономиката / Дарик Габрово, архив

 Членовете на Габровската търговско-промишлена палата  искат промени с цел насърчаване на икономиката и развитие на гражданското общество. Ръководителите на фирми обаче са скептични по отношение най-вече на механизмите за прилагане на гражданско участие в законодателните органи. Това става ясно след направено от ГТПП допитване до нейните членове  за мерките, които те биха предложили за излизане от кризата. Освен това предприемачите са били запознати и с Декларация на членовете на Старозагорската ТПП по тези въпроси.

Местните ръководители на фирми подкрепят 100%  запазването на валутния борд,  на евроатлантическата ориентация, спазване на международните договори, по които България е страна, запазване на финансова стабилност и предвидимост. Според тях това ще даде възможност за относително по-дълъг хоризонт за бизнес планиране и ще предпази от срив и без това намалелия инвестиционен интерес към страната ни.

 Членовете на ГТПП се обявяват за подобряване на бизнес средата и предприемане на бързи мерки за реална подкрепа на националния бизнес, което ще съдейства за повишаване на заетостта и за увеличаване на работните заплати. Те предлагат  скъсяване на сроковете за разплащане от държавата на дължимите средства на бизнеса.

75% от анкетираните предлагат  мерки, свързани с облекчаване на финансирането от банките, както и приоритетно стартиране на мерки, насочени към бизнеса по оперативни програми.

Всички анкетирани подкрепят предложението за преглед и ревизия на антимонополното законодателство; въвеждане на системен и засилен контрол с широко и активно гражданско участие върху дейността на всички монополи, независимо от националността и сферата им на дейност, които, освен че превърнаха българските граждани в крепостни селяни, задушават и поставят на колене българския бизнес.

Само 32% от участвалите в допитването подкрепят механизъм за участие в изборите с граждански листи при равнопоставеност на гражданските организации с политическите партии. 56 на сто  искат силен мажоритарен елемент при всички видове избори.  Такъв е процентът и на подкрепящите идеята за засилено гражданско участие в работата на управлението и институциите на различните нива. Но само при разработване на ефективен механизъм, с ясни правила за определяне на легитимността на представителите на гражданските структури и определяне на конкретните им правомощия. В противен случай гражданското участие ще затрудни, а е възможно и да блокира работата на самите органи, е мнението на подкрепилите предложението..

Всички анкетирани се обявяват за задължителна отчетност на народните представители пред избирателите, а 86% за  въвеждане на възможност за отзоваването им чрез опростена процедура.

Ръководителите на фирми на 100% се обявяват за категорична промяна във функционирането на съдебната система с ускоряване на търговските дела и въобще на съдебните процедури с въвеждане на ефективен контрол.

Анкетираните имат  и конкретни предложения:

Въвеждане на електронно гласуване в свързани в мрежа изборни секции. Всеки да може да гласува, където пожелае, а системата да блокира повторно гласуване. На всеки гласувал да се дава уникален код-различен от ЕГН, по който в последствие да може да провери вярно ли е отчетен.

Избор на градски, районни и окръжни прокурори и съдии с мандата на местната власт.

Прокуратурата да се извади от съдебната власт и да се укрепи финансово и организационно, като се осигури кариерно израстване на добрите прокурори.

Рязко засилване качеството на законите и уеднаквяване на съдебната практика.

Отзоваване на съдии за забавени дела или "несправедливо" съдебно произнасяне.

Отмяна имунитета на магистратите.

Граждански контрол по назначаването на съдиите.