Парламентарната сесия - много активна, според депутата Ивелин Николов
Парламентарната сесия - много активна, според депутата Ивелин Николов / Дарик Габрово, архив

Народният представител от БСП  Ивелин Николов определи пред журналисти парламентарната сесия като много усилена и активна. На пресконференция той отчете част от работата си. След подписка на граждани на кв. Младост той и колегата му Петър Димитров са внесли  предложения за промяна на Закона за енергетиката, свързани с начина на заплащане на топлинна енергия от хората, които са се отказали от използването й. "Нашето предложение беше освен, че те трябва да свалят радиаторите и изолират преносната мрежа в жилищата за собствена сметка, тогава да не плащат изразходвана топлоенергия, а само за общите части от блок. Ако целият блок изолира и общите части за своя сметка, тогава нищо не трябва да плащат", каза  Николов като добави, че предложението е било обсъждано 2 пъти в комисия по Икономика, енергетика, търговия и туризъм, както и в пленарна зала, но било отхвърлено с нелогични, според него доводи. "Обяснението на министър Дилян Добрев беше, че управляващите от ГЕРБ имат свои намерения да вкарат свои текстове в Закона и когато са готови ще го направят Според Добрев проблемът е сериозен и касае много хора. Ще бъде създадена работна група и когато тя има готовност текстовете ще бъдат вкарани и законът ще бъде обсъден.", каза още Николов.

Ивелин Николов коментира и въпросът с отдаването на туристическите хижи на концесия. "Под натиска, който оказах, включително и с помощта на медиите министърът на спорта обяви, че се отказва от намерението туристическите хижи да бъдат давани на концесия на частници и те ще  останат за управление от БТС".

За успех Ивелин Николов обяви  и постигането на широко споразумение по отношение   Закона за висшето образование, отнасящи се до реда в студентските общежития и около тя .между парламентарно представените партии, към което  се надява да се присъединят ГЕРБ и ДПС.  

По думите на Николов това е единственият начин за спасяване на Студентски град в София, а именно забраната за отдаването под наем на общежития за заведения за хазарт и питейни заведения след 22.00 часа, както и забраната в радиус от 100 метра от студентски общежития да се откриват такива заведения.

Според Николов по време на тази сесия са отхвърлени предложения на левицата, свързани със Закона за младежта и възможността много организации да получават държавна субсидия. „В парламентарната комисия на второ четене бе решено математическите гимназии да нямат право да обучават след 5 клас. Ако все пак искат това, трябва да се превърнат в СОУ. Закриват се помощните училища и ресурсните центрове за деца с увреждания. В новия Закон за просветата, така нар. Закон за училищното и предучилищно образование се предвижда закриването на националните гимназии, които трябва да стана общински. Хубавото е, че новият Закон няма да може да влезе в сила от новата учебна година, тъй като от 400 члена са приети едва 50", завърши Николов.