Националният музей на образованието отново приема 
българи от Молдова, Румъния и Украйна
Националният музей на образованието отново приема българи от Молдова, Румъния и Украйна / НМО
Педагогически кадри, студенти и ученици от Молдова, Румъния и Украйна отново посещават Националния музей на образованието през летните месеци. Работата с организирани групи наши сънародници зад граница с цел популяризиране на културните ценности, свързани с образователното дело в България, е традиционна за музея дейност повече от 25 години.

Гостите са курсисти в квалификационни курсове и педагогически езикови практики, които се провеждат в Техническия университет – Габрово.
Първата група, организирана от Обществената асоциация на учителите по български език и литература в Република Молдова, посети музея на 20 юли. На 1 август гостуваха учители, студенти и ученици от Общността „Братство на българите в Румъния”. През  втората половина на месеца се очакват около 50 курсисти от Одеския областен институт за квалификация на учители в Украйна.

Според договора между НМО – Габрово и Департамента за езиково и специализирано обучение към ТУ – Габрово 120 сънародници ще се запознаят с културно-историческото наследство и историята на просветното дело в България. 

„Това е една високоотговорна работа – споделя Свилен Колев, старши преподавател в катедра „Чужди езици”. – Всяка група гостува по две седмици, в които се изучават българска история, краезнание, етнология, граматика... Всички курсисти са подготвени хора, с разностранни интереси, владеят чужди езици. Аз и моите колеги – старши преподавател Надежда Славова и главен асистент д-р Мирослав Пантев, сме работили с трима професори, с университетски преподаватели. Водачът на втората група от банатски българи е изключително ерудиран 75-годишен познавач на българската литература. Преди посещението в музея, говорихме много за глаголицата и кирилицата, а после в експозиционните зали на НМО се запознахме с писмените традиции по българските земи. Това е прекрасна програма, защото тези хора тръгват, водени от  привлекателната възможност за една екскурзия, но на втория, третия ден всичко се променя и преобръща – съхранената историческа памет става реалност за тях.”

Курсовете са регламентирани от държавата. Има  постановление на МС от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност на чуждестранни граждани и лица без гражданство, които са от българска народност и пребивават на територията на друга държава.
Според новия Правилник за устройството и дейността на НМО музеят подпомага българската общност в чужбина за съхраняване и популяризиране на националните ценности и просветните традиции.