Мечки
Мечки / НП Централен Балкан
Тригодишният мечок Пламен е убит с изстрел в корема. Тази информация разпространиха от дирекцията на Национален парк „Централен Балкан”, която е разположена в Габрово. Животното е една от маркирането с GPS-GSM нашийници мечки, които се движат из защитената територия.
 
На 23 ноември в Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ постъпва сигнал за намерена мъртва мечка в м. Картала, в землището на казанлъшкото село Енина.

Мечоците Пламен и Андрей „изпратиха“ първите SMS от Централен Балкан
 
Парковият служител уведомява полицията и РИОСВ – Стара Загора. Информацията е получена и в Сдружението за дива природа „Балкани“, чиито експерти проучват вида в района на „Централен Балкан“ от две години и маркират мечки с GPS-GSM нашийници.  

Служителят на Парковата дирекция, двама експерти от РИОСВ – Стара Загора и експерт от сдружението правят оглед на мястото. Убитото животно се оказва тригодишна мъжка кафява мечка.
 
По сваления нашийник е установено, че това е Пламен, уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в местността Маришница, край Априлци, извън границите на Националния парк.
 
От полицията в Казанлък съобщават, че е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 237, ал.1, от Наказателния кодекс, който гласи:
 
„Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7. - лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност”.

Кафявата мечка и срещите ни с нея
 
Очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.
 

Мониторинг на кафявата мечка в НП Централен Балкан


Кафявата мечка е застрашен вид в Червената книга на Р. България и защитен, съгласно Закона за биологичното биоразнообразие.