Габровка изпя химна на Десетото световно изложение „Терра мадре“ в Торино
Габровка изпя химна на Десетото световно изложение „Терра мадре“ в Торино / netinfo

Габровката Лидия Койчева, дъщеря на известния габровски музикант и виртуоз на акордеона Нено Койчев, участва в официалната церемония при откриването на юбилейното десето издание на световното изложение „Терра мадре“ в първата столица на Италия – Торино.

Церемонията по откриването на това мащабно събитие, събрало делегати от 170 страни от цял свят, насити с допълнителна емоция преживяването на представителите на България, сред които и петима габровци.

С появата на сцената на музикантите от италианската група „Качупа“ водещият обяви пред близо 10-хилядната публика, че вокалистката е българка. На щанда с дискове на бандата по това време се намираше друга габровка - Пламена Бастрева, която помага в организацията на концертите и турнетата на артистите. Колоритните членове на групата, основана преди 11 години, изпълняват средиземноморска и балканска музика и миксират традиционните мелодии с модерно звучене.

С позната за нас страст музикантите от „Качупа“, които могат да се похвалят с престижни награди и имат зад гърба си няколко издадени албума, един от които е „Габрово express“, пеят и свирят парчетата „Черно море“, „Чае шукарие“, „Едерлези“. Групата подкрепя усилията на световното движение „Слоу фууд“, като част от приходите си дарява за проекта на международната организация за засаждане на градини в училища и села в цяла Африка. В потвърждение на своята солидарност, „Качупа“ /по името на традиционна за Кабо Верде супа/ издаде сингъла „Всички ние сме африканци“, който стана химн на тазгодишния световен форум на „Терра мадре“. Лидия би искала да пее на габровския карнавал с бандата, споделя Пламена.

Сетовното движение Slow Food лобира за важни неща като подкрепа на малките и семейните ферми, за защитата на традиционните занаятчийски продукти, за правото на потребителите да са запознати с произхода на храната. Slow Food настоява за устойчива обща политика за храната, която е добра (отразяваща здравето, културата и вкуса на местните общности), чиста (с грижа за околната среда) и справедлива (с грижа за правата на хората, които култивират, отглеждат и произвеждат хранителни продукти, както и на онези, които ги купуват и консумират). Девизът му е „За чиста, честна и справедлива храна“.