Eксперти от ГТПП участваха в международен форум в Мюнхен
Eксперти от ГТПП участваха в международен форум в Мюнхен / ГТПП

Как квалификационните рамки подпомагат мобилността на работна сила в рамките на Европейския съюз; как може да се осъществи съпоставяне на националните и секторни квалификационни рамки към Европейската квалификационна рамка и какво влияние ще окажат квалификационните рамки върху крайните потребители - социални партньори, професионални сдружения, работодателски организации - на тези въпроси се опита да отговори на европейско ниво международната конференция на тема "Квалификационните рамки - принос към развитието на европейския пазар на труда?", проведена на 25-26 юни в гр. Мюнхен, Германия. Конференцията беше организирана от консорциум от партньори, работещи по проекти, свързани с европейската, националните и секторните квалификационни рамки, с медийното партньорство на Баварското радио. Докладчиците през двата дни представиха опита си по тази тематика, предложиха идеи и познататъшни стъпки за създаване на работещ механизъм на европейско ниво. Представителят на Малта представи какви законодателни промени са направени в страната, за да се направи „работеща" на практика националната квалификационна рамка. Той е и един от членовете на създадения Консултативен съвет на европейско ниво, свързан с тази тема.

В конференцията участваха представители на Германия, Австрия, Франция, Италия, Испания, Норвегия, Ирландия, Великобритания, Чехия, Словения, Малта, Унгария, Литва и България.

От българска страна участваха  експерти на Габровска търговско-промишлена палата, която е партньор по проект "MATCHING FRAMES - Разработване и трансфер на секторни квалификационни рамки".

Тематиката на конференцията е продиктувана от стратегията на ЕС за учене през целия живот. Основните цели на тази стратегия са както подобряване на мобилността на работоспособното население на Европа и връзката между различните образователни сектори, така и прозрачността на квалификациите, сертификатите за професионална квалификация, процесите и резултатите от ученето.