/ Дарик Добрич
Мащабна превантивна кампания срещу употребата и разпространението на наркотици от учениците започва в цялата страна. Фокусът са учениците от 14 до 19 години, които са във възраст да експериментират, без да знаят какво употребяват. Кампанията ще се състои в универсална превенция разговори с деца и родители за проблемите, които поражда употребата на наркотици.
 
В Добрич днес и утре се провежда среща на инспектор Петьо Петков от СДВР с представители на училища. Той ще обясни на педагози и директори какви са новите тенденции сред дрогите и какви са опасностите пред децата.

Надеждата е всички отговорни институции да работят заедно в Локална координационна мрежа, съобщи зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева. Ще бъде изработен единен механизъм за всеки регион - за наблюдение и действие при установяване на ученици, употребяващи дрога. Предстои представители на Превативно-информационния център да посещават училищата и да разговарят с децата.

Среща с представители на училищата по проблема с наркоманията
Дарик Добрич

Петков обясни, че на специалистите по наркотици им е много трудно да влизат в учебните заведения, а вече е категорично установено, че дилърите не са около тях, а вътре в тях. Голяма част от учениците знаят за какво става дума, каза той, но няма с кого да споделят. Дори да са замесени, те разказват за това в трето лице, като за свой приятел. Скъсана е връзката с родителите, които винаги последни научават за проблема с детето им – най-често след като то стигне до Спешна помощ, посочи още специалистът.
 
По думите му дрогите вече са толкова много (нови 300 вида има през 2017 г.), че по-възрастното поколение не ги познава като въздействие и вид. Най-често те се приготвят в страната, от псевдо химици без познания, които искат да натрупат бърза печалба, и са пагубни. Само марихуаната е 1 630 вида, като често се предлага т.нар. „друсана трева“ - обработена с амфетамини. Отглежда се „пико“, но се модифицира без цвят, мирис и т.н. Много нови дроги не се улавят от кучетата по границите.
„Ренесансовите“ дроги като хероина вече не се употребяват, поради много летални случаи от близкото минало, но влизат други, които се надграждат на местно ниво. Освен това, младежи, учещи в чужбина вкарват у нас препарати, които не са пробвали и не познават. Друг стряскащ факт е, че докато преди години марихуаната се е отглеждала с 2-5% активно вещество, вече тя се прави с 40%, за да е по-въздействаща и твърда.