/ netinfo
Европейската инициатива "Нощ на музеите" традиционно ще насити Добрич с културни събития - на 19 май – събота. За това са се погрижили от екипите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия.
 
Проявите в музея ще започнат от 17.30 часа в сградата в градски парк „Св. Георги“, където се открива изложбата „Пътуване през времето“, показваща най-атрактивната част от културно-историческото наследство на Добруджа, съхранявано във фондовете на различните отдели, придружено от богат снимков материал за историята на музея, който тази година чества 65-годишниа. След това за всички посетители е подготвена богата празнична програма, с участието на Средно училище „Св. Климент Охридски“ – „Капитанов брас бенд“ и певци от класа на Милена Пенева. По-късно посетителите в музея в парка ще гледат театрални етюди по „Криворазбраната цивилизация“, подготвени от актьора от Драматичен театър „Йордан Йовков“ Красимир Демиров и самодейци от театрална трупа "Георги Шивачев от Генерал Тошево.

Тези, които искат да научат повече за изкуството на красивото писане, могат да отидат на „Училище по калиграфия“ в зала „Възраждане“ в Художествена галерия - от 19.30 до 20.30 часа.
 
В Художествената галерия в Добрич достъпът ще бъде свободен от 16.00 ч. до 23.00 часа. Ще могат да се разгледат изложбите на художниците – педагози /открита на 17 май/ и „Иванка Сокерова – живот в тишина“ - малка пластика, релефи и колажи от фонда на ХГ /открита на 18 май/.

Събитията в галерията ще започнат в 18.00 ч. със среща под наслов „Шапка на тояга“ с участието на разказвачите Мариана Иванова и Станислав Колев. На нея ще бъде представена книгата „Искам да ви разкажа“ на Георги Колев /1938 - 2017/ - дългогодишен кореспондент на БНТ за областта; потомствен шапкар и сладкодумен разказвач. Актьорът от ДТ „Йордан Йовков“ Валентин Андреев – Рафе, ще представи текст от книгата на своя приятел.

В 18.30 ч. ще започне премиера на филма „Galoppo tra le stelle“ /„Галоп сред звездите“, 2008 г./ - разказ за историята на известните в Италия братя Пейкови – скулптора  Асен Пейков и живописеца Илия Пейков. Режисьори са Венета Ненкова и Станислав Колев, който е и оператор. Филмът е с продължителност – 38 мин. и е със субтитри.

В 21.00 ч. ще се състои концерт етно джаз на група „Сибила“ /София/ с участието на Дона Стоянова (вокал и китара) и Милена Трайкова (вокал и перкусии), заедно със Сефани Чивчибашиева, която свири на множество екзотични ударни инструменти и китаристите от Добрич  Красимир и Деян Димитрови.
 
Георги Колев повече от 45 години е кореспондент на БНТ, продължил работа и след пенсионирането си. В книгата му четем  размисли, които са като уроци за младите му колеги: „Телевизията е медия, но преди всичко е картина. Задръж вниманието с картинката и само там, където не е ясно – пускай текст.“ И още: „Добрият оператор трябва да държи сметка за оползотворяването на секундата. Въпросът  с дължините в кадъра е изкуство, нарушиш ли мярката, многозначителното се обезличава, посланието става многословно и губи ключовата се думичка“.

Георги Колев е роден на 1 май 1938 г. в Добрич. От 13-годишен е завладян от фотографията и започва да снима с фотоапарата  АКВА на баща си. През 1960 г. завършва Техникума по графика и фотография „Юлиус Фучик“ в София. Работи три години в столицата - като асистент-оператор в прохождащата Българска телевизия. Филмът „Шарени-писани“, изпратен от БНТ за конкурс в Кайро, се връща с награда за операторската работа на Г. Колев.

Поради липса на софийско жителство и необходимостта от кореспондент в региона, от  1964 г. Георги Колев се връща в родния град. Снима, както пише в книгата – „една девствена Албена, една забравена Русалка, една митична Яйла, една непозната като Клондайк Суха река. И още една Дора Габе пред дъбовете й в Дъбовик, една млада Жоржета Чакърова“, снимал е космонавти, партийни величия, шахове, работници; отразявал е задграничните турнета и участия във фестивали на хоровете на маестро Захари Медникаров и т.н.

Потомствен шапкар, той години наред крои шапки и посреща гости от цял свят в работилницата в „Стария Добрич“. В паметните книги е записал стотици техни мисли, част от които са публикувани в книгата.