/ Дарик Варна
Защо има недостиг на квалифицирани кадри в туристическия бранш?
Владислав Георгиев за безплатното обучение и за липсата на квалифицирани кадри
96597
Владислав Георгиев за безплатното обучение и за липсата на квалифицирани кадри
  • Владислав Георгиев за безплатното обучение и за липсата на квалифицирани кадри
В Добрич ще се проведе информационен ден за млади хора, които искат да се включат в професионално обучение в областта на туризма. Те ще се усъвършенстват в професиите готвач, сервитьор, администратор. Събитието е на 15 март от 10 часа в комплекс „Изида”, съобщи организаторът Владислав Георгиев от фирма „Прайм Консултинг”.

Информационният ден е част от проект на община Каварна, разработен в партньорство с университета на Констанца, Румъния и финансиран по трансграничната програма ИНТЕРРЕГ. Той е насочен към повишаване на квалификацията на млади хора от Добрич и Констанца, които искат да се реализират в сферата на туризма.

Българска работа: Ще си вкараме ли автогол и това лято? 

Предлага се безплатно обучение за готвачи, сервитьори и администратори, както и курс по румънски език. 40 младежи на възраст от 16 до 29 години ще бъдат включени в обучението. Приоритетно ще се подбират такива, които в момента не работят и не учат.

Изискването е кандидатите да живеят на територията на област Добрич и да имат завършен 10 клас. По същия начин е организирано и обучението в Констанца, като там езиковият курс е по български.

До няколко години Варна ще се върне на картата на морските круизи

Обучението ще се провежда по утвърдена програма на ВУМ, ще се използва базата на колежа в Добрич за теоретични и практически упражнения. Курсовете ще стартират в края на март или началото на април.

Владислав Георгиев коментира проблема с недостига на квалифицирани кадри в туристическия бранш.

„От една страна имаме очевидна демографска криза в региона – младите го напускат и това води до липса на физически човешки ресурс. От друга страна се отчита принизяване на изискванията от страна на работодателите, защото те няма избор  - хотелиерите и ресторантьорите са склонни да наемат всякакви кадри, дори и без квалификация, стига да си запълнят свободните места. Това пък ги кара да дават ниски заплати. Получава се омагьосан кръг – заплатите са ниски, защото кадрите не са образовани. Те пък нямат образование, защото не го търсят,  тъй като така или иначе има свободни места, за които те получават ниски заплати.

Две са нещата, които трябва да се направят. Трябва да се тръгне в посока на повишаване на квалификацията и успоредно с това бизнесът да реагира с по-добро заплащане, което да стимулира хората да се обучават, защото иначе не биха били ангажирани”, заяви Георгиев.

Той сподели още, че в Констанца нещата изглеждат различно. "Младите хора са с добро образование и желание да повишават квалификацията си. Там освен това нямат такъв проблем с демографията, както при нас", посочи специалистът.