България изостава в донорството на органи от другите европейски държави
България изостава в донорството на органи от другите европейски държави / netinfo

В България донорството е на едно от последните места в сравнение с други европейски държави и статистиката е страшна, заяви в Добрич директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева. Агенцията стартира информационна кампания сред медицинското съсловие за критериите, качеството, безопасността и прозрачността на процеса на донорство. Днес се състоя обучение на медици от МБАЛ-Добрич.

Най-добре донорството е развито в Испания - там на 1 милион души население има 34 донори. За България през 2008 година  този показател е бил 0,8. За 2010 се отбелязва ръст до 2,85. Трансплантациите са много чувствителна тема, когато става въпрос за етика и прозрачност и всяко непремерено изказване за нещо случващо се тайно в системата има негативен ефект за донорството в България. Това обрича пациентите на хемодиализа например на вегетиране и бавна смърт, коментира д-р Джалева.

Тя бе категорична, че черен пазар на органи в България няма. Това е забранено по всички български и световни закони. В България това се преследва от НК по член 349 „а" с от 3 до 5 години затвор, като купувачът, продавачът и извършващият присаждането попадат под ударите на този член. Трансплантациите са 100% безплатни за българските граждани и се финансират изцяло от МЗ. Разпределянето на органите от донорите се случва по медицински, а не по финансови критерии, уточни д-р Джалева.

Транплантационният туризъм пък се случва извън знанието и компетентността на българските институции и няма как да се спре или ограничи. Няма данни колко българи правят това в чужбина.

850 души в България в момента чакат за бъбречна трансплантация,  около 26 - за чернодробна и бъбречна, 28 - за сърдечна, 4 - за белодробна. В същото време смъртността при чакащите да им бъде присаден бъбрек за м.г. е 9% Смъртността въобще при диализноболните през годините е била 16-24%, но за м.г. в някои центрове има обявена смъртност от 28%. Все пак при болните на хемодиализа има заместителна терапия, но за чернодробно, белодробно и сърдечно болните няма, там решението е само транплантация, каза д-р Джалева.

Малък е процентът на децата, чакащи трансплантации, бъбречните обикновено се правят във Франция или от френски екипи в „Пирогов".

2842 българи са декларирали изрично несъгласие да бъдат донори според законодателството, прието през 2007 година, съобщи д-р Джалева.

През миналата година в България са извършени 37 трансплантации на бъбрек от починали донори, 13 - от живи, 5 сърдечни и 13 чернодробни. Това е най-добрият резултат за страната за последните 15 години.

Добричката болница има желание и възможности да обучи нужния персонал за действия при евентуална донорска ситуация, каза д-р Емилия Баева - зам.-изп.директор на МБАЛ-Добрич. Има създадена комисия по мозъчна смърт, има и координатори, които посещават курсовете за обучение на Агенцията по трансплантации.