20 инспектори от РЗИ следят за спазване на забраната за тютюнопушене
20 инспектори от РЗИ следят за спазване на забраната за тютюнопушене / Дарик Добрич

20 са инспекторите в Регионалната здравна инспекция, които извършват проверките, свързани със забраните за тютюнопушене, каза пред Дарик д-р Юлия Чалъкова - директор на дирекция „Контролна дейност" в РЗИ. Във ведомството чакат допълнителни указания от Министерството на здравеопазването за промяната в Закона за здравето, която влиза в сила от днес.

Вече е забранено да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Не може да се пуши и на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Забраната важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения.

Според д-р Чалъкова допълнителните указания относно забраната за пушене са нужни, за да се тълкуват правилно всички конкретни казуси. Трудности могат да възникнат при контрол на открити места, които нямат конкретно лице, което ги стопанисва и експлоатира - напр. прилежащи тротоари към детски заведения, площадки, които не са обозначени като места за игра и др., смята експертът. Вероятно ще се наложи общинските власти да направят съответните обозначения и маркировки. Труден според д-р Чалъкова ще бъде и контролът по стадионите, дори и със съдействието на полицията.

Разчита се и на съдействието на гражданите. „За да се постигне обществена нетърпимост към нарушаване на забраните е необходимо време. Вече има законодателна мярка, необходим е контрол. Но също така много важни са здравното образование и просвета. Необходим е по-широк фронт на активност не само на държавата, но и на обществеността, за да има дълготраен ефект и промяна на нагласите", коментира пред Дарик д-р Чалъкова.

От началото на годината до сега от РЗИ са издадени на 28 предписания, 1 заповед за спиране на тютюнопушене в обект и 19 акта, половината от които са на юридически лица. Има 14 наказателни постановления на стойност 3200 лева. Освен регулярен контрол, ежемесечно се правят проверки извън работно време, в нощните часове, в почивните и празнични дни, съвместно с полицията. Инспекторите имат готовност за насочени проверки при получени сигнали и жалби.

Д-р Чалъкова сподели, че от няколко дни в РЗИ има запитвания относно забраната, най-вече от собственици на летни тераси към заведения. „Ще подхождаме конкретно към всеки отделен случай и в съответствие с указанията, защото има уж открити тераси, които обаче са оградени, имат заслони и покриви", коментира тя.

Пушач, който запали на закрито обществено място, ще бъде глобен със сумата от 300 до 500 лева. При повторно нарушение, санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева.