/ ThinkStock/Getty Images
Общинските съветници Манол Тодоров и Стоян Грозев предлагат в Бургас да бъде открито гробище за домашни любимци. Те вече са оформили докладна записка, която да бъде разгледана от Общински съвет в Бургас.

Двамата се надяват, че дългогодишният казус ще бъде разрешен в най-кратки срокове. 

Грозев и Тодоров настояват местната администрация в Бургас да предложи варианти за терени, които да бъдат използвани за целта, като съгласува предложението си с Областната дирекция по безопасност на храните. Към този момент, уточняват съветниците, бургазлии нямат осигурена възможност за погребване на животни, а възможностите за екарисаж, които предлагат София и Варна, са твърде скъпи.

Липсата на гробище е и причината за появата на нерегламентирано такова в бургаския парк „Езеро“. От години там се полагат телата на кучета, котки, домашни птици, хамстери и морски свинчета.  

„Виждайки това място с очите си, моята първа асоциация беше за ужасяващ роман на Стивън Кинг - знаете за "Гробище за домашни любимци". Голяма част от хората в Бургас искат да загробят по общоприет начин домашните си любимци, с които са съжителствали години наред. Към момента екарисажите във Варна и София са някаква възможност за това. Цените обаче са от 119 до 450 лева, в зависимост от килограмите на животното", каза Стоян Грозев. 

Според общинските съветници, това е предпоставка за зарази и създава сериозна опасност за бургазлии, които често избират парка за разходка. Според предложението им, проектът за подобен гробище парк за домашни любимци може да бъде реализиран чрез публично-частно партньорство. 

„Това не е проблем само за Бургас, а за всички големи градове. Никъде в страната няма трайно решение. В докладната си записка ние се позоваваме на писмо на г-н Ангел Кунчев, изпратено до директорите на регионалните здравни инспекции. В това писмо се посочва, че БАБХ и общините трябва да съдействат за обособяването на такива парцели. В закона ясно е посочено, че загробването на животни не може да се случва в терени, в които се загробват хора. Силно се надявам, че този проблем ще бъде разрешен в Бургас. Ние сме провели разговори в представители на БАБХ и община Бургас, от които срещнахме разбиране“, разясни Грозев. 
 
БТА