18 октомври - световен ден за борба с трафика на хора
18 октомври - световен ден за борба с трафика на хора / sxc.hu

Трафик на хора означава набирането, транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора чрез заплаха или използване на сила или други форми на принуда, отвличане, измама, заблуда, злоупотреба с власт или с уязвимо положение или чрез даване и получаване на плащания или други облаги за получаване съгласието на лице, което има контрол върху друго лице, с цел експлоатация; експлоатацията включва като минимум експлоатиране на проституцията на други лица или други форми на сексуална експлоатация, принудителен труд или услуги, робство или дейности, сходни с робството, заробване или отнемане на телесни органи.

Денят е обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини.Той е важна част от дългосрочния ангажимент на ЕК за превенция и борба с трафика на хора.

Международната организация на труда (МОТ) смята, че най-малко 2,45 милиона души са били обект на трафик в световен мащаб между 1995 и 2004 г. с цел принудителен труд, включително сексуална експлоатация. От Държавния департамент на САЩ оценяват този брой между 600 000 и 800 000 всяка година. Що се отнася до Европа, Службата на ООН по наркотиците и престъпността казва, че всяка година приблизително 250 000 жени стават обект на трафик в Европа в сектора на секс услугите.

България бе поставена в една група с още 75 страни, които са източник и транзитна територия за сексуални робини. По информация на "Зонта-клубовете" доходите от проституция са на второ място след дохода от трафик на наркотици и преди тези от контрабанда на оръжие. Едно момиче носи на своя работодател само за три месеца доход от 30 до 50 хиляди лева. Според данните водеща в трафика на жени е мароканската мафия, на второ място албанската, на трето място турската мафия.

Най-рисковите български градове за трафик на жени са Варна, Търговище, Разград, Добрич, Шумен и Бургас, съобщиха през август 2003 г. от НСБОП.Според статия на вестник „Гардиън" голяма част от младите жени на населението на градове в Молдова, Южна България, Албания и Румъния са „ограбвани" с цел трафик за сексуална експлоатация.

Трафикът на хора е обявен като престъпление против честта и се преследва наказателно в Българският Наказателен Кодекс. Редица са и международните инструмени и документи, които определят като криминално деяние този вид престъпление.


Какво можем да направим ние, за да променим тази статистика?

- Говорете. На първо място е превенцията и то в семейството. Говорете със своите деца, сестри, братовчеди, близки и роднини на тази тема. Говорете директно и открито, не се опитвайте да смекчавате или омекотявате информацията. Проблема на за трафика на хора е една зловеща тема и тя трябва да бъде такава в съзнанието на всеки.

В училище веднъж годишно задължително трябва да се провеждат информационни кампани сред всички ученици. Младите хора трябва да са наясно с това негативно социално явление, защото най-често те са целевата група за трафициране. Те трябва да осъзнават проблема изцяло и да имат пълна и цялостна информация, за да може да реагират в ситуации на риск.

- Информирайте се. Не отминавайте с пренебрежение тази тема, следете информацията, която тече в медийното и информационно пространство. Не мислете, че сте имунизирани срещу този риск.

- Помогнете. Когато подозирате, че някой е жертва на трафик, не оставайте безучастни, особенно ако става въпрос за дете. Сигнализирайте съответните органи и помогнете на пострадалото лице. Най-сигурният начин едно лице да се измъкне от порочният кръг на трафика е да има близки хора на които може да разчита да му помогнат, да го разберат и да го спасят.