РИМ показва уникална колекция картини на Златю Бояджиев
РИМ показва уникална колекция картини на Златю Бояджиев / снимка: РИМ-Благоевград
РИМ показва уникална колекция картини на Златю Бояджиев
32646
РИМ показва уникална колекция картини на Златю Бояджиев
  • РИМ показва уникална колекция картини на Златю Бояджиев

Регионален исторически музей в Благоевград показва една от най-ценните си колекции в художествения си фонд - картини на Златю Бояджиев, съобщи говорителят на културната институция Силвия Домозетска.

Златю Бояджиев е считан за един от най-самобитните български художници на 20 век. Роден е през 1930 година в Брезово. Завършва живопис в Национална художествена академия в София. Неговият житейски и творчески път е белязан с един водораздел, който предопределя човешката и творческата му биография. През 1951 година художникът получава тежък инсулт и дясната му половина се парализира. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Така творчеството му се разделя на два преиода – първият период се характеризира с класически маниер при композирането, при втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Златю Бояджиев умира на 2 февруари 1976 година.

Шанс за българското изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона.

Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен  „Мелнишки цикъл” – „Мелник”, „Кърланово”, „ Кошари край Кърланово”, „Пастрики”, „Овчари” – са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на този край.

Значителна част от този цикъл, включващ 23 картини, е закупена от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на музея.

Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.