/ БТА
Нов музеен обект, посветен на традициите, свързани със зимните и пролетни празници, бе открит в Патоковата къща в Разлог.

БТА

БТА

Основен акцент в новия Музей на разложкия чауш е Старчевата - кукерски фестивал, който всяка година на 1 януари изпълва централния площад в града. Това е една от най-емблематичните традиции в Разлог, която се предава от поколение на поколение.

БТА

БТА

Именно с кукерски звън бе поставено началото на съществуването на Музея на чауша. "Къщата, в която се помещава музеят, е една от най-старите в града, разказа директорът на Исторически музей-Разлог Христина Манова. Наречена е Патокова къща на името на Костадин Патоков - кмет на Разлог в миналото, който е живял в нея. Впоследствие къщата е превърната в музей, каквато е била до 1988 г., след което в нея се е помещавал детски комплекс. 

БТА

"Днес нашата идея е това да е не само музеен обект, а да запазим и тази нейна функция, да могат да идват децата тук и да получават нови знания, да могат да се докоснат до миналото, но и да имат възможност да съхранят традициите", сподели директорът на музея в Разлог. 

БТА

Музейната експозиция в Патоковата къща е наречена „От Бъдни вечер до Гергьовден“ и представя големите и най-масово отбелязваните празници в Разлог в този период от годината. Началото се поставя с Бъдни вечер и с традиционните гозби, които са подредени на трапеза в къщата.

БТА

Следват коледуването и подготовката за Старчевата. В музейния обект са показани цели кукерски костюми в реален размер, облеклото на „първия ерген“ и „първата мома“, както и на роли в кукерските игри. На входа на музейния обект са подредени и десетки чанове, който издават характерния си звук при полъха на вятъра. 

БТА

Музеят разказва и за следващите дни в годината, повод за веселие и споделяне на радостта. Бабинден в Разлог е на голяма почит, а традиционното „бабино хоро“ е една от емблемите на града. Всяка година на хорото се хващат бабите на „бабинчета“ - децата, родени през изминалата година, а бебетата са сгушени в „цадилки“, вързани на гърбовете на бабите, разказа Христина Манова. 

БТА

В музейния обект е отделено специално място на Великден с писаните яйца и обредни хлябове. Великден се отбелязва изключително празнично в Разлог и околните населени места, правят се събори и е вълнуващо събитие за нашия град, посочи директорът на музея. 

БТА

БТА

„Всички в Разлог съхраняват традициите, всяко едно семейство още от малко учи децата си, всяко семейство пази ревностно снимките, документите, старите ракли, пълни с традиционно облекло и това е, което ще запази нашия град жив“, сподели Христина Манова и разказа, че идеята е Музеят на разложкия чауш да е „жив“ музей, в него да се събират кукери и да шият своите костюми, деца да се обучават в летните академии, а възрастни жени да приготвят традиционните местни ястия. 

БТА

БТА

Откриването на Музея на разложкия чауш бе отбелязано и с дефиле на кукери от всички махали в града. Деца и възрастни, момичета и момчета, предрешени в кожи, раздрънкаха „звонци“, за да изгонят злото и да отпразнуват създаването на място, което да разказва за отколешната традиция. В откриването се включиха с песни и танци и деца от местните детски градини и училища. 

БТА

Лентата на новия музеен обект в града прерязаха директорът на Исторически музей Христина Манова и вр.и.д. кмет на общината Иван Гюров. В началото на тържеството бе отслужен и водосвет за здраве.
Десислава Велкова, БТА