Над 1000 прегледа за остеопороза в Пиринско от началото на 2009 г., 235 жени с патологични фрактури
Над 1000 прегледа за остеопороза в Пиринско от началото на 2009 г., 235 жени с патологични фрактури / Дарик - Благоевград, Елина Христова

1020 жени от Благоевградска област са се прегледали за остеопороза от началото на годината, като при 235 от тях са установени патологични фрактури, съобщи говорителят на Районната здравноосигурителна каса Даниела Петкова по повод днешния Световен ден за борба с остеопорозата.

На 144 от пациентките с остеопороза здравната каса е поела напълно или частично разходите за лечение и необходимите медикаменти. До момента са изплатени над 21 000 лв.

Мотото на тазгодишната кампания е „Остани висок и високо говори за здравето на своите кости!" За трети път Световният ден за борба с остеопорозата е част от националната програцма за ограничаване на болестта, подкрепена от Министерството на здравеопазването и пациентската организцация „Жени без осетеопороза”.

Благоевград е сред 15-те български града, включили се в инициативата за отбелязването на 20 октомври и в които днес ще бъде организирано изложение „Живот без остеопороза”, съобщи д-р Елена Орозова - директор на Дирекция "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ.

Освен измерване на костната плътност в рамките на днешния ден благоевградският лекар д-р Бойко Терзийски, който е сред основателите на един от малкото центрове за остеопороза в страната, разполагащи с модерна апаратура, ще изнесе лекция за остеопорозата от 14.00 ч. в Младежкия дом. 

Не трябва да говорим за остеопороза само днес, борбата с тази болест трябва да бъде ежедневна, смята д-р Терзийски. Той заяви, че занапред измервания на костната плътност в Благоевград ще се правят всеки месец.

Това е заболяване с пряко отношение към качеството и продължителността на човешкия живот и ако в европейските страни жените живеят средно до 85-годишна възраст, то при българките тази възраст е снижена със 7-8 години, посочи д-р Бойко Терзийски.

Целта на кампанията е да фокусира общественото внимание върху необходимвостта от ранното откриване и навременната диагноза на остеопорозата, каза д-р Орозова. Един от признаците за развите на болестта е снижаване на ръста на болния с ненавреме диагностицирани прешленни фрактури. Ето защо не само трябва да знаем за болестта, но и да говорми открито за нерешените проблеми при нейното откриване и лечене, категорична е д-р Елена Орозова.